Инвеститорите получават страшни новини за волатилност на фондовия пазар, каквато не са виждали от началото на пандемията COVID-19. В заглавията на новините има няколко значими и проблематични теми, като се започне от нахлуването на Русия в Украйна, продължаващата глобална пандемия COVID и инфлацията.

Тези негативни събития могат да ви накарат да направите някои скъпоструващи грешки в инвестирането (проверете на https://tradingplatforms.com/bg/трейдинг-бот).

Ако сте дей трейдър или спекулирате с най-горещите акции за деня, вероятно трябва да направите значителни корекции в инвестиционния си портфейл въз основа на краткосрочните новини.

От друга страна, ако инвестирате дългосрочно, извършването на значителни корекции във финансовия ви план значително ще намали шансовете за постигане на различните ви финансови цели. Да не се прави нищо може да изглежда нелогично, но често това е най-добрият начин на действие за тези, които имат добре обмислен финансов план и разнообразно разпределение на инвестициите.

Винаги чакаме фондовият пазар да се срине

Ако имахте кристална топка и знаехте какво ще прави фондовият пазар всеки ден, определянето на времето на пазара щеше да е лесно. Реалността е, че никой не може успешно да определи времето на фондовия пазар последователно във времето. Просто трябва да сте прави твърде често.

В момента, в който пиша този текст, основните борсови индекси достигат 20% спад от върховете им. Въпреки че мечият пазар никога не е забавен, той далеч не е катастрофа, която да унищожи по-голямата част от стойността на портфейла ви. Ако сте инвестирали през последните няколко години, вероятно сте загубили само част от впечатляващите печалби, които сте реализирали по време на неотдавнашния възход на фондовия пазар.

Мислите, че трябва да промените портфейла си драстично

Ако сте инвестирали в диверсифициран портфейл, имате експозиция към различни класове активи и компании от цял свят. Когато ситуацията ви се промени и пазарните условия се адаптират, има възможност да направите малки корекции в инвестиционния си избор. Това не означава, че трябва да продавате всичко и да започвате отначало всеки път, когато имате месец или тримесечие на спад.

Дори в рамките на един индексен фонд може да има базови инвестиции, които се справят добре, докато други се справят ужасно. Дори в години, когато S&P 500 е имал възвръщаемост над средната, често е имало редица акции, които са изоставали от общия S&P 500 или дори са губили пари. Тези акции могат да се променят от година на година. Често акциите, които не са постигнали добри резултати през предходната година, ще имат повече възможности за растеж през текущата година.

Уорън Бъфет е казал: „Бъдете страхливи, когато другите са алчни, и алчни, когато другите са страхливи“. Ако чакате, докато всички новинарски заглавия са положителни, вероятно ще сте пропуснали месеци или дори години на положителна възвръщаемост на фондовия пазар.

Когато времената станат трудни, може да се изкушите да преминете към пари в брой или да спрете да внасяте средства в инвестиционните си сметки, докато нещата се успокоят или фондовият пазар напусне корекцията или мечия пазар.

Не ми се иска да звуча ужасно песимистично, но винаги ще има причина да бъдете негативно настроени. Опитите за определяне на времето на фондовия пазар са глупаво пътуване към къщата на бедните. Просто не можете да го направите, а ако просто купувате инвестиции с всяка заплата или автоматични вноски, ще продължите да купувате акции на разпродажба и да получавате дългосрочните ползи от сложната лихва.

Най-добрият общ съвет за инвестиране, който мога да дам, е да настроите автоматични вноски за вашите инвестиции, така че да купувате и в добри, и в лоши времена. Разполагайте с диверсифициран портфейл, който е съобразен с финансовите ви нужди и цели.

Занимавайте се с ежедневието си и се наслаждавайте на живота си. Ако ви се струва, че всичко това е твърде много, за да се справите сами, работете с финансов съветник, който може да ви помогне да разработите план за постигане на финансовите си цели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви