Разкъсваният от войната победител в „Евровизия“ Украйна няма да може да бъде домакин на конкурса през следващата година, съобщиха от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), като добавиха, че проучват дали Великобритания, която зае второ място, може да бъде домакин.

„Предвид настоящите обстоятелства, гаранциите за сигурност и оперативност, необходими на една телевизионна компания, за да бъде домакин, организатор и продуцент на песенния конкурс „Евровизия“… не могат да бъдат изпълнени“ от украинската телевизионна компания UA, се казва в изявление на EBU.

Вместо това тя „започва обсъждания с BBC, като тазгодишен победител, за потенциално домакинство на конкурса за песен на „Евровизия“ през 2023 г. в Обединеното кралство“.

Тази година украинският оркестър „Калуш Орксетра“ спечели конкурса в Торино, Италия, и по традиция страната победител е домакин на събитието през следващата година.

„Песенният конкурс на „Евровизия“ е една от най-сложните телевизионни продукции в света с хиляди работещи и присъстващи на събитието и 12 месеца необходимо време за подготовка“, се казва в изявлението, като се допълва: „Нашето намерение е войната в Украйна да бъде отразена в щоутата през следващата година. Това ще бъде приоритет за нас в дискусиите ни с евентуалните домакини.“

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви