Посланиците в ЕС не обсъдиха ветото ни
Посланиците в ЕС не обсъдиха ветото ни

Заседанието на посланиците на страните-членки на ЕС в Люксембург завърши без да се обсъжда българска позиция за френското предложение по ветото върху Северна Македония.

Дипломатически източници определят атмосферата като „позитивна“. И допълват, че България е информирала какви следващи стъпки ще приеме. Това съобщава кореспондентът на БНР Ангелина Пискова. Френското предложение няма да бъде дискутирано и на днешния Съвет „Общи въпроси“.

До момента няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия по френското предложение за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония. Това съобщи БНТ.

Документът, изготвен от френското ротационно председателство на Евросъюза, беше изпратен в комисията още в петък. На своето заседание миналата сряда правителството реши всички въпроси, свързани с темата Северна Македония, да се решават само от парламента.

Вчера външното ни министерство излезе с официална позиция за свършеното до момента, а днес изпрати в комисията и проект за двустранен протокол между София и Скопие.

Снощи

посланиците на всички 27 държави членки се събраха в Люксембург, за да обсъждат темата,

но новини от България за позиция по френския документ нямаше.

„По света и у нас“ научи неофициално, че парламентарната външна комисия ще бъде свикана чак в четвъртък с два мотива – документът да бъде преведен на български и да получим позицията на Северна Македония по темата.

Премиерът Кирил Петков многократно обяви вече, че ако парламентът не промени българската позиция, той еднолично няма да свали „ветото“.

Президентът Румен Радев остро критикува премиера и правителството с думите, че кабинетът не е успял да изработи българско предложение по спорния въпрос с Република Северна Македония, а сега внася френското предложение. И при това го прехвърля всичко върху Народното събрание, без да заяви позиция. „Не може Петков да внася чужди предложение без свое мнение – той не е куриер, а премиер“.

Междувременно видяхме и многохиляден митинг с призиви за предсрочни избори и за отхвърляне на предложенията, организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви