Петков се изказа по вота
Петков се изказа по вота

Това, което чухме в мотивите за вот на недоверие, ме озадачи. Аз внимателно ги прочетох и тезите наистина са чудновати. Този тип грешни икономически внушения бяха правени непрекъснато през последните 6 месеца. Нека да дам малко реални факти. Това заяви в началото на дебатите по вота на недоверие в Народното събрание премиерът Кирил Петков. Това стана след като Кирил Ананиев от ГЕРБ представи мотивите на вносителите на вота на недоверие от ГЕРБ-СДС за провал във финансовата и икономическата политика на правителството.

Какъв икономически срив при 4% растеж през първото тримесечие, попита Петков. И изброи успехите в социално-икономическата програма на кабинета до този момент:

„Увеличихме минималната работна заплата от 650 на 710 лева, подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За пръв път имаме безплатни ясли и детски градини, 100 млн. за спортни и детски лагери. Увеличихме минималната пенсия от 300 до 370 лева, а сега през юли сме предложили за стигне до 467 лева. Това е безпрецедентно увеличение на пенсиите, каквото не е случвало в последните 12 години. Външният дълг намалява. По данни на Евростат България е третата страна с най-нисък външен дълг по отношение на БВП след Естония и Люксембург“.

По думите му в сферата на здравеопазването, мерките на кабинета са позволили преминаване през петата коронавирусна вълна без затваряне на училища и затваряне на държавата. Премиерът посочи и заложените мерки в актуализацията на бюджета, сред които намаляването на ставката на ДДС за хляб до 0%, както и отстъпката за зареждане на гориво. Той обясни, че цената на газа се е увеличила три пъти, но това не се споменава от опозицията като причина за инфлацията.

„Днешният вот на недоверие не е реално функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката, а е реално базиран на други наши резултати.

А именно – отвоюването на границата на Капитан Андреево от хора, „приватизирали“ входната точка от Азия към Европа“, каза още Петков.

Според него може би пък вотът е заради действията на правителство в сферата на съдебната реформа или заради реалната диверсификация от руски газ.

„Гръцката връзка, която вие не можахте да построите толкова години, сега ще бъде готова в началото на юли“, обърна се към ГЕРБ министър-председателят.

Кирил Петков се обърна към всички депутати и особено към тези от „Има такъв народ“. „Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва като депутати. В нея няма нито ББ, Ахмед Доган, СТ, нито госпожа Митрофанова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви