Министър Иванов за плаващите мнозинства в НС
Министър Иванов за плаващите мнозинства в НС

Надяваме се наистина на здравия разум, на съвестта на шепа народни представители, независимо от коя политическа сила са, да оценят, че след падането на този кабинет ситуацията в страната няма да се подобри, напротив – ще се влоши. Така министър  Иванов /на земеделието/ от квотата на БСП коментира по бТВ предстоящия вот на недоверие към кабинета. Той посочи риска от влизане в спиралата на финансова, икономическа и политическа криза. Какво и този – за негласуването на актуализацията на бюджета за 2022 година.

Попитан откъде би дошла евентуалната подкрепа за правителството, министър Иванов каза, че е нормално това да стане от останалите народни представители от „Има такъв народ“. По думите му, това е партията, с която има подписано коалиционно споразумение. А министрите, въпреки че са в оставка, все още са част от правителството.

„Плаващите мнозинства не са решение“, каза Иванов, като уточни, че ръководството на партията е заявявало позиция, че подобен сценарий не е правилен за управление на държавата.

Министър Иванов потвърди, че БСП подкрепя връщането на хартиената бюлетина.

Тук въпросът е да не лишаваме повече гласоподавателите от техни граждански права и специално тези, които подкрепят БСП, посочи той. Левицата е внесла свой законопроект, с който се предвижда гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина.

Иванов коментира и изказвания на президента Румен Радев относно правителството. „Заставайки открито срещу правителството във вчерашно свое изказване, той застава и срещу БСП“, каза министърът. По думите му, в партията ще възникне дискусия за последващите взаимоотношения с президента.

По темата за Република Северна Македония (РСМ) министърът на земеделието каза, че дебатът около предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) ще се води в рамките на Народното събрание. „Без да изпълнява македонската страна своите ангажименти по Договора за добросъседство, няма как БСП да подкрепи тяхното членство“, посочи Иванов.

Той определи темата за РСМ като „привнесена“ в правителството и парламента. Определи като „странно“ защо лидерът на ИТН Слави Трифонов я е повдигнал. На въпрос дали БСП ще подкрепи внесеното в парламента предложение, Иванов отговори: „На този етап да кажа не, но, все пак, дайте възможност на народните представители, на министрите, да се запознаят с точния текст“.

Министърът коментира и фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. На въпрос дали е „затворена завинаги страницата с частния бизнес“ там, той отговори: „Поне докато ние управляваме министерството, докато тази коалиция управлява държавата – да“.

Иванов каза, че не се очаква недостиг на пшеница у нас. По думите му България ще има добра реколта от пшеница – около шест милиона тона. (БТА)

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви