Брюксел се вдигна на стачка
Брюксел се вдигна на стачка

Около 70 000 работници излязоха днес по улиците на Брюксел с искане за по-решителни действия от страна на управляващите за справяне с покачващата се цена на живота. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Животът в белгийската столица почти спря, след като еднодневна стачка обявиха и служителите на летището. Присъединиха се и голяма част от служителите на обществения транспорт.

Летището в Брюксел отмени всички заминаващи полети в понеделник, тъй като персоналът по сигурността стачкува. Местният обществен транспорт работи по разреден график. Движи се само една от четирите линии на метрото, през големи интервали. Не работи и трамвайната мрежа. Много междуградски автобуси в страната не потеглиха.

Протестиращите носеха знамена и плакати с надписи като „Повече уважение, по-високи заплати“ и „Отменете акцизите“. Някои настояваха правителството да действа, други искаха работодателите да повишат заплатите и да подобрят условията на труд.

Инфлацията в Белгия достигна 9 на сто този месец под натиска на повишаването на цените на енергията след руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми с веригите на доставки и ръста на цените на храните по света.

Премиерът Александър Де Кроо каза, че белгийските работници са по-добре защитени от колегите си в повечето други страни от Европейския съюз, тъй като заплатите са индексирани спрямо инфлацията. Той посочи пред обществената телевизия RTBF, че правителството е удължило мерките за намаляване на данъка върху продажбите на газ, електричество и гориво до края на годината.

Стачна вълна обхвана и други страни в Европа. Близо 1000 пилоти на Скандинавските авиолинии обявиха стачна готовност заради спор за заплати, а португалският и испанският кабинен персонал на нискотарифна компания заплашиха с протест и поискаха по-добри условия за труд.

От утре – във Великобритания, започва най-голямата от 30 години насам стачка в железопътния транспорт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви