Съд
Съд

Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от компетентните органи в гр. Хага, Кралство Нидерландия, на българския гражданин Осман Ю., с която се иска предаването му за наказателно преследване във връзка с извършено от него престъпление на територията на европейската държава.

Решението на Окръжен съд – Ямбол за допускане изпълнението на ЕЗА беше обжалвано от защитника на исканото лице Осман Ю. от гр. Ямбол пред Апелативен съд – Бургас. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна.

Въззивната инстанция посочва, че споделя изцяло доводите на първоинстанционния съд за наличие на всички законови основания изпълнение на Европейската заповед за арест по отношение на исканото лице.

ЕЗА е издадена въз основа на заповед за задържане на Осман Ю., заподозрян в извършване на престъплението „трафик на хора“, като за времето от май 2018 г. до април 2019 г. в района на гр. Ротердам, заедно със заподозряната Е.А. взимал парите на потърпевшата И., които тя изкарвала от проституция.

Съгласно законодателството на издаващата държава престъплението се наказва с лишаване от свобода за максимален срок от 15 години. Деянието, представлява престъпление и по българския НК.

Настоящият съд е намерил, че както е посочила и първата инстанция, не са налице основанията за отказ за предаване на исканото лице.

Престъплението, за което е издадена ЕЗА, не е амнистирано в Република България и не попада в нейната наказателна юрисдикция, Осман Ю. не е осъден за същото престъпление с влязла в сила присъда на българския съд или съд на трета държава членка, нито изтърпява или е изтърпял наказание за това престъпление, не се явява малолетно лице, съгласно българското законодателство, няма данни за висящи досъдебни производства на територията на страната ни срещу него.

Въззивният състав посочва, че във връзка с ЕЗА са били дадени необходимите гаранции за връщането на българския гражданин, ако му бъде наложено наказание лишаване от свобода, за изтърпяване на наказанието на територията  на Република България.

Бургаският апелативен съд намира, че решението на Ямболския окръжен съд относно допускането на ЕЗА и предаването на исканото лице следва да бъде потвърдено. До фактическото предаване на Осман Ю. на властите в Кралство Нидерландия, той остава с мярка за неотклонение“ задържане под стража“.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви