Владимир Путин

ЕС не е военна организация, затова Русия не е против членството на Украйна в него, но това едва ли ще стимули ръста на икономиката на страната. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си пред Икономическия форум в Санкт Петербург.

„ЕС не е военна организация, военно-политически блок, за разлика от НАТО, така че ние винаги сме казвали, а и аз винаги съм казвал, че нашата позиция тук е последователна и ясна: нямаме нищо против него“, каза руският лидер.

Москва единствено е против „военното развитие” на Украйна. А решенията относно икономическата интеграция в каквито и да било обединения е работа на самите украинци.

Никога не сме били против това (присъединяването на Украйна към ЕС). Винаги сме били против военното развитие на украинска територия, защото тя застрашава нашата сигурност. Срещу това бяхме против. Но що се отнася до икономическата интеграция – за Бога, това е техен избор“, обясни Путин.

Той отбеляза, че ЕС трябва да реши дали е целесъобразно присъединяването на Украйна към ЕС.

„Всяка държава може да вземе суверенно решение дали да се присъедини или не към икономическо обединение и само то решава дали да приеме нови държави за членове или не. Страните от Европейския съюз трябва да определят доколко това е възможно и подходящо за ЕС. Дали това е в полза или във вреда на Украйна – това също е тяхна работа, работа на украинския народ и на сегашното украинско ръководство „, заключи руският президент.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви