Само външната комисия получи френското предложение
Само външната комисия получи френското предложение

Френското предложение за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС вече е получено. Но – само в Комисията по външна политика в НС, потвърдиха от пресцентъра на парламента пред Dir.bg.

Документът не е депозиран в деловодството на Народното събрание, а директно е изпратен само до комисията.

Това стана възможно, след като на правителственото заседание в сряда, по предложение на Кирил Петков, беше решено всички искания и предложения от страна на ЕС, които са различни от официалната ни позиция, да се препращат от постоянния ни представител в Брюксел директно до външната парламентарна комисия, заобикаляйки Министерство на външните работи.

Вчера посланик Флоранс Рубин проведе среща с депутатите от Групата за приятелство с Франция в Народното събрание. На тази среща документът е бил обсъждан, съобщи БНР. Обсъждано е било и дали управляващите имат необходимото мнозинство, за да го приемат.

По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов разясни в кулоарите на парламента, че за България би било успех, ако Скопие се съгласи да приеме българските условия и ЕС стане гарант за изпълнението им.

По-рано днес президентът Румен Радев предупреди кабинетът да не се опитва да хитрува по темата, защото ще има тежки последствия, и настоя премиерът Кирил Петков публично да оповести каква позиции възнамерява да защитава идната седмица на срещата на върха в Брюксел.

Преди седмица именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви