Председател няма, депутатите не се разбраха
Председател няма, депутатите не се разбраха

Председателският съвет не успя да приеме процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание. Това съобщи в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след срещата на председателите на парламентарните групи. Атанасова информира, че заради липсата на решение е насрочен втори председателски съвет за по-късно днес. Той ще бъде докато тече актуализацията на бюджета на първо четене.

„Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си. Това за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи“, каза Атанасова.

„Не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат и от кого да искат разрешение“, коментира тя. И уточни, че от ГЕРБ-СДС настояват председателите на парламентарни групи да приемат още днес въпросните правила. Така че утре първа точка от заседанието да бъде избор на нов председател.

„Да, сега заместник-председателят на най-голямата парламентарна група изпълнява длъжността председател. Но е редно българският парламент да има избран председател“, смята Атанасова. По думите ѝ в ситуацията в момента изборът на нов председател трябва да стане във възможно най-кратък срок.

„Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи, заедно да подпишем проект на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на шеф на българския парламент, каза Атанасова и добави, че според правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Срокът за избор на нов председател според правилника на парламента е 14 дни от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая това е Мирослав Иванов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви