Никола Минчев вече не е председателя на Народното събрание. Искането за предсрочното му освобождаване дойде от ГЕРБ, ИТН, „Възраждане“ и ДПС.

В негова подкрепа гласуваха депутатите от ПП, ДБ, БСП и петимата независими депутати, които се отцепиха от ИТН.

Според опозицията председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата Северна Македония.

В мотивите си вносителите посочват, че Минчев непрекъснато не изпълнява задълженията си, грубо и системно нарушава Правилника на НС и превишава правата си.

„Истинското основание да се иска моята оставка е същото като и вота на недоверие – пленарната зала има ново мнозинство“, заяви Никола Минчев.

„Аз влязох в политиката с едно желание – промяната на модела на управлението, но оформящото се мнозинство в НС не само, че не носи промяна, а ще затвърди предишния модел и в такъв парламент е по-добре аз да не съм председател, защото тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“, посочи той.

„За мен е чест, че влязох в храма на българската държавност и че ме направихте пръв сред равни. На поста, който ми оказахте честта да заемем, винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители и вярвам, че го оценявате и в днешната дискусия, в която все пак критиките към мен бяха по-малко, мисля, че го оценявате. Винаги съм се старал да ви давам думата и да ви изслушвам“, обърна се той към опозицията.

„Един човек от администрацията на НС ми каза, че съм прекалено добър за стандартите на тази институция“, призна Минчев.

dnes.bg

3 КОМЕНТАРИ

  1. Киро пак се скри зад Никола Мирчев. Но дядо ми казваше: Когато мечката играе в двора на съседите,скоро ще дойде и в нашият двор. Определяхме чуждата позиция като ПОЗОРНА . А ТОВА КАКВО Е???

  2. Вчера ръководеше парламвнта ,като НАПЕРЕН ПЕТЕЛ. Днес се прощава с колектива. Човек трябва да се държи по скромно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви