На море, ама гръцко
На море, ама гръцко

Ситуацията за летния сезон за бизнеса не е добра. Заради цената на горивата, тези които искат да почиват на море, ще предпочетат гръцкото. Защото цените там са по-ниски за съжаление. Както и услугите, които предлагат на своите туристи, са с по-добро качество. Това каза туроператорът Иван Кирязов.

По думите му най-използваните туристически пакети у нас са нощувка и закуска, полупансион, ол инклузив. Като някои собственици на хотели у нас са повишили цените с до 50%“, посочи още Кирязов пред БНР. Той допълни, че с това спекулативното вдигане на цените трябва държавата да се ангажира и да има контрол.

Туристическите пакети са с повишени цени, първо, се повишиха през януари, после през април, а скокът е между 10 и 40%. Причините са ясни – храни и енергоносители. Има го и фактора спекулативно вдигане на цени, припомни той.

50% от цялото това увеличение на цените е спекула в момента, категоричен е Кирязов.

Към момента няма индикации дали ще има руски туристи по Черноморието. Причината е в липсата на директни полети между България и Русия. Има авиопрограма, която ще стартира полети през Армения от следващия месец, но крайната цена на билетите ще бъде друга и най-вероятно руските туристи ще предпочетат друга дестинация.

Авиопрограмата включва полет от Москва, но през Ереван до Бургас и ще започне да действа от 4 юли до 29 август, но все още не се знае как ще заработи програмата, каза туроператорът. По думите му през януари е имало заявки за детски летни лагери, но от март това е преустановено.

„Това е един предварителен план, една възможност поради налагането на санкции са прекъснати връзките с руската федерация, което налага една такава връзка през Армения, за да дойдат руски туристи по Черноморието.

Същата е ситуацията с Беларус, откъдето също няма да имаме туристи. Що се касае за Украйна – има някакви резервации, но те не са в този обем , в който бяха през миналата година. В момента има определени инцидентни резервации. Ще разчитаме на Молдова, там също ще бъде транспортът автобусен. Има някакво раздвижване на туристи оттам, откъдето чакаме също резервации и туристи, но не можем да прогнозираме в какви обеми“, допълни туроператорът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви