Газът пак поскъпва
Газът пак поскъпва

Газът си вдигна пак цената в Европа. Русия засили енергийната война, като намали доставките през най-голямата газова връзка към региона до по-малко от половината от обичайните обеми. Това съобщава Bloomberg.

Газовите фючърси поскъпват с 8 на сто, отразявайки 60-процентното свиване на обемите, транспортирани по „Северен поток“.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в сряда, че смята, че ходът на Москва е бил „политически мотивиран“. И не е свързан с технически проблеми, както заяви държавната руска енергийна компания „Газпром“. По думите на Хабек Русия се опитва да внесе хаос на пазарите и да повиши цените. Канцлерът Олаф Шолц ще посети Киев днес, заедно с други европейски лидери.

Обявените в сряда намаления на обемите на транспортиран по „Северен поток“ руски газ са предхождани от друго понижение от предходния ден, след като „Газпром“ се позова на проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens.

Европейските страни от няколко месеца се опасяват от съкращения при доставките на руски газ в отговор на санкциите, които те наложиха на Москва заради руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

Газът, транзитиран от Русия през Украйна беше ограничен от 11 май.

Това стана след като една от двете ключови трансгранични точки беше спряна на фона на боевете в източната част на страната.

Износът на газ от Русия за ключови чуждестранни клиенти през юни падна на дневна база до най-ниското си ниво.

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поскъпват със 7,6% към 10 ч. българско време. И достигат 129,49 долара за мегаватчас.

Американски LNG
Редуцирането на газовите обеми по „Северен поток“ допринася за общото свиване на доставките за Европа. То започна с прекъсванията на американските доставки на втечнен природен газ (LNG).

Експортният терминал за LNG в Тексас, основен източник на газови доставки за Европа, ще остане затворен по-дълго от първоначално очакваното. Това е заради щетите, причинени от пожар миналата седмица.

Европа, която разчита на американския втечнен газ, за да компенсира намалените руски потоци, може да се наложи да се конкурира по-ожесточено с азиатските купувачи, за да си осигури резервни доставки, тъй като страните бързат да запълнят своите газохранилища, преди търсенето отново да достигне своя пик през зимата.

investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви