Механична скоростна кутия
Механична скоростна кутия

Все по-малко нови автомобили слизат от конвейера с механична скоростна кутия, която обаче продължава да има много лоялни фенове. Има, разбира се, и много хора, предпочитащи автоматика, така че изборът никак не е лесен. При първите надделява желанието да изпитат удоволствие от шофиране, докато вторите просто се интересуват от това да стигнат от точка А до точка Б.

И все пак, трябва да се признае, че шофирането с механична скоростна кутия в градски условия не е особено забавно. В същото време, извън града ръчната смяна на предавките определено дава по-голяма наслада, отколкото автоматика.

Ето няколко причини, поради които отиващата в историята механична скоростна кутия е за предпочитане.

По-добра връзка с автомобила
Шофирането на автомобил с ръчна скоростна кутия изисква много повече участие от водача, отколкото при автоматика. Човекът зад волана има възможност да осъществява по-голям контрол, което прави преживяването по-приятно, а освен това помага за по-добра връзка между човек и автомобил. Освен това шофьорът има възможност да влияе повече върху производителността на колата, като задържа една предавка по-дълго или да я смени по-рано в зависимост от условията на пътя. При автоматика системата сама решава и понякога прави неща, от които няма нужда.

По-евтин вариант
Механичните скоростни кутии обикновено са част от стандартното оборудване, като това важи с по-голяма сила за Европа. В същото време автоматикът се счита за опция, което води и до по-висока цена на автомобила. Разликата понякога достига няколко хиляди евро, а подобно сума не е за подценяване. На Стария континент голяма част от шофьорите са свикнали с механичните скорости и често не са склонни да плащат повече пари.

Последен шанс
Много правителства по света обявиха предстояща забрана на конвенционалните автомобили, задвижвани бензин или дизел. Така на пазара се увеличат електрическите и хибридните автомобили. Първите не изискват скоростнта кутия и съответно са настроени по същия начин като традиционния автоматик. Това, до голяма степен, важи и за хибридите, при които автоматичната скоростна кутия упрявлява задвижващата система. Следователно,

човек трябва да се наслади на механичната скоростна кутия, докато все още има възможност.

Най-високо качество в историята
Автомобилната индустрия е достигнала етап, в който механичните скоростни кутия са с най-високо качество в история. Материалите са по-издръжливи, а надеждността им е подобрена, което означава, че повечето проблеми на тези агрегати са останалите в миналото. Това важи дори за 7-степенната кутия, поставяна на Porsche 911 Sport Classic.

Ремонтът е евтин
Ръчните скоростни кутии са далеч по-прости от автоматичните си аналози. При тях има някои детайли, като съединител, например, които са считани за консуматив и би трябвало да изкарат дълго време, преди да бъдат заменени. В същото време автоматикът е оборудван с допълнителна технология, която да позволи на автомобила сам да превключва предавките. И тъй като тя е по-сложна, опасността от възникване на проблем е по-голяма. А ако това стане, ремонтът няма да е никак евтин.

Освен това, автоматикът се нуждае от скъпа смяна на маслото, за да може да функционира безпроблемно. И спестяването на този разход ще означава бъдещи проблеми за собственика на автомобила.

По-голяма остатъчна стойност
Намаляващият брой на произведените превозни средства с механична скоростна кутия означава, че в един момент те ще бъдат малцинство на пазара на употребявани автомобили след време. А това, че са по-редки, ще направи тези коли по-скъпи. И съответно, собственикът им ще може да получи повече пари при бъдеща продажба. Това важи с пълна сила за някои класически модели. Например, Ferrari 360 и F430 с ръчни скорости са по-скъпи в сравнение с техните автоматични аналози.

Контрол върху автомобила

При механична скоростна кутия водачът е изцяло отговорен за скоростта, в която се движи автомобилът.

Много автоматични скоростни кутии, често наричани „Tiptronic“ или „Geartronic“, също дават възможност на шофьора да сменя предавките ръчно чрез монтирани на волана лостове. Ако колата обаче достигне червената линия на оборотите за избраната предавка, тя ще превключи автономно нагоре. По същия начин, ако оборотите са твърде ниски, трансмисия ще превключи на по-ниска предавка.

В същото време, при определени обстоятелства не се изисква оптимална предавка. Например, когато тръгвате в сняг и лед, по-високата предавка често е най-добрият път за потегляне, за да се сведе до минимум загубата на сцепление.

Може да спаси колата от кражба
Тук става дума най-вече за Северна Америка, където огромна част от автомобилите са с автоматична скоростна кутия. В САЩ, например, много шофьори са влюбени в автоматика и никога не са карали кола с ръчни скорости. И това може да бъде доста неприятно преживяване за тях, което означава, че механичната скоростна кутия може да бъде възпиращ факт при кражба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви