Кипър
Кипър "гори" още в началото на лятото

Кипър започна лятото с рекорден брой пожари и с технически проблеми за осигуряване на въздушни средства за борба с огъня. Това е заради наложените на Русия европейски санкции.

Само за последните 4 дни противопожарната служба е гасила 65 пожара. Приела е и още над 140 обаждания за помощ, съобщиха от нея във вторник.

Най-големият огън в тази серия избухна в събота следобед на открита площадка с хиляди складирани стари автомобилни гуми.

Противопожарната готовност на страната бе засегната от наложените от Евросъюза санкции на Русия. Тъй като заради тях стана невъзможна досегашната практика за лизинг на руски самолети за справяне с огъня.

Кипър ще закупи два пожарогасителни самолета и два хеликоптера, процедурите за които ще приключат скоро, съобщи земеделският министър Костас Кадис. В същото време Никозия е в преговори със страни в региона за създаване на механизъм за предоставяне на навременна помощ при възникнали пожари, каза той.

Близо 6,4 млн. евро са изплатени за обезщетения, подпомагане на пострадалите и намаляване на щетите от катастрофалния пожар през юли миналата година в планинските райони на Ларнака и Лимасол, отчете правителството през седмицата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви