Сертификат
Сертификат

Европейският цифров COVID сертификат ще се използва още една година за пътуване от една държава в друга. За това се споразумяха късно в понеделник Европейският парламент и страните членки.

Законодателството за въвеждането на документа трябваше да изтече на 30 юни, но заради продължаващата пандемия беше предложено действието му да бъде удължено до 30 юни 2023 г., съобщи френското председателство на Съвета на ЕС.

Предстои следващата седмица парламентът и съветът формално да приемат промяната на валидността на документите.

В момента сертификатите за ваксиниране на поставилите бустерна доза ваксина срещу COVID-19, както и на ваксинираните непълнолетни са безсрочни.

Всички останали документи, издавани на ваксинирани само с първоначалния курс на ваксинация, на преболедувалите и тестващите се, са валидни 270 дни, след което трябва да се подновяват.

Френското председателство уточнява, че ако здравната ситуация позволява, наредбата може да бъде отменена и по-рано.

Първа преоценка на решението ще бъде доклад на Европейската комисия, която трябва да оцени необходимостта от използването на сертификата, както и евентуални промени в него, до края на годината.

Новите сертификати за пътуване включват всички поставени дози ваксини, независимо дали те са направени в една или в повече европейски държави, както и възможност за тестващите се, да използват резултати от направени в лицензирана лаборатория, антигенни тестове. Сертификати ще могат да получават и хора, които са участвали в клинични изпитвания, които досега бяха пропуснати от законодателството и имаха проблеми с пътуванията, тъй като направените им ваксини не можеха да бъда отразени в документа.

ЕС въведе сертификат за пътуване между държавите на 1 юли 2021 г., който се изискваше основно за достъп до полети, извършващи вътрешно европейски полети, но в пика на пандемията даваше достъп и до други обществени места. Впоследствие електронната система започна да разпознава документи от над 30 други държави, включително Обединеното кралство. В началото на лятото заради намаляването на инфекциите, някои страни, включително България от 1 май и Италия престанаха да изискват представяне на документа от пътниците.

От началото на месеца редица държави, особено Португалия, Великобритания, Белгия, Италия и Гърция, докладват за увеличаване на новите случаи на коронавирусна инфекция, които се дължат основно на нови подварианти на „Омикрон“, които са още по-заразни от оригиналния доминиращ вариант.

България, която извършва твърде малко тестове в момента, за да се признаят за валидни от европейската здравна агенция, която прави ежеседмични карти на епидемиологичната ситуация в Европа, твърди, че на цялата й територия се наблюдава ниско разпространение и тя е в зелената зона с под 40 новозаболели на 100 хил. жители.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви