За седемнадесети пореден път Лятна Академия на изкуствата ще събере на едно място световноизвестни имена от сферата на музиката, литературата, визуалните изкуства.

Събитието ще се проведе от 10 до 31 юли 2022г. Част от инициативите, включени в програмата, ще се състоят в Созопол, а други ще намерят сцена в Бургас.

През годините Академията се е превърнала в традиционен културен форум, който привлича талантливи млади хора от цял свят и им дава възможност да се докоснат до най-популярните класически музиканти, да се запознаят с работата на актьори, да се вдъхновят от писатели, да творят с художници, да пишат с журналисти…

„Виновник“ за всичко това е една безкрайно позитивна и отдадена на изкуството дама – Петя Великова-Димитрова. Магията, която тя сътворява всеки юли край морето, е вдъхновена от най-старата музикална лятна Академия в Европа към „Mozarteum” в Залцбург.

„За мен Академията е като неутолимо влюбване, като кауза, като моя съдба! Срещите ми с младите хора и с преподавателите са най-ценното изживяване, което мога да си представя. То ме обогатява, кара ме да гледам на света по различен начин“, споделя Петя.

Акцентите в програмата на Лятна Академия на изкуствата 2022 г.

– Майсторски клас по флейта при проф. Георги Спасов – преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ и в НМУ „Любомир Пипков“ – София;

– Майсторски клас по пиано при Виктория Василенко – първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременните изкуства на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

– Майсторски клас по виолончело при проф. Анатоли Кръстев, д-р Калина Кръстева – Тийкър и доц. д-р Атанас Кръстев. Съвместно с това Калина Кръстева – Тийкър ще има клас и по оркестрови трудности по виолончело. Тя е преподавател по виолончело и камерна музика в Melbourne Conservatorium of Music and Monash University, Канада.

– Майсторски клас по народна музика при Маестра Ваня Монева. Тя е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство, един от основателите на хор „Космически гласове“.

-Уъркшоп по анимация с Дияна Цанова. Завършила е класа на Анри Кулев в НБУ с профил анимационно кино. Участвала е в поредица от анимационни работилници под шапката на Нов Български Университет – „Пясък в сандалите“ – Несебър, „Една минута смях“ – Габрово, „Арт алея, Арт идея“ – Пазарджик, 13-и Световен фестивал на анимационния филм – Варна, 2017. Участвала е и в поредица от анимационни маратони от 2014 г. до 2019 г.

Темата на уъркшопа ще бъде „Летни метаморфози“. В него ще могат да се включат младежи между 12 до 16 години. С помощта на Дияна Цанова те ще създадат анимационен филм, направен чрез техниката хартиена изрезка и stop motion – идеите на децата ще се превръщат в рисунки, които по-късно ще оживеят на екрана.

„Стремежът на екипа е Лятна Академия на изкуствата да се превърне в Летен фестивал на изкуствата, който да обединява утвърдените майсторски класове и съпътстваща културна програма, включваща изявени български и световни творци. Целта е младите таланти, участващи в майсторските класове, да се докоснат до творчеството на своите кумири.“, уточнява Петя Великова – Димитрова.

А тази година съпътстващата програма задължително трябва да се види, защото тя ще предложи четири концерта на изпълнители от различни континенти, завладели световните сцени. Организаторите са подготвили и още много изненади, които ще разкриват „стъпка по стъпка“ до началото на Академията.

Лятна Академия на изкуствата 2022 е част от културния календар на Община Созопол. Традиционни партньори на форума са: Община Созопол, ГХГалерия Созопол с директор Иван Бахчеванов, екипа на читалище „Отец Паисий“ Созопол със секретар Денка Тодорова, Археологическия музей Созопол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви