Василев дава брифинг
Василев дава брифинг

Петима депутати и подалият оставка спортен министър Радостин Василев свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат групата на „Има такъв народ“ в парламента. Това обяви Василев на пресконференция на националния стадион „Васил Левски“.

„В качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и свалям своето доверие от него. България ми е по-важна от задкулисите интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер“, заяви Радостин Василев.

„Поведението на господин Трифонов като едноличен собственик на тази партия през последната година доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата“.

Република Северна Македония не е причината за излизането на ИТН от управляващата коалиция, каза още Радостин Василев.

„Абсолютно измислен повод. Причината всъщност е друга – че не мога да се реализират, най-вероятно, някакви финансови интереси, някъде. Аз съм сигурен, че господин Трифонов не е жаден за власт. Той е бизнесмен“.

Извънредни пресконференции тази вечер дават и от „Продължаваме промяната“ и от „Има такъв народ“. На пресконференцията на ПП премиерът Кирил Петков поздрави отцепниците от ИТН и посочи, че са проявили смелост:

България е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които владеят вероятно нашия лидер. Ще напусна ИТН с огромна тъга, защото в последните 2 години вложих цялата си енергия, сила, воля и значителни средства за да изграждам структурите на тази партия. Мафията пробива в ИТН. Това е част от заявеното от Радостин Василев тази вечер.

Той представи колегите си от ИТН, които ще напуснат партията и парламентарната група – това са проф. Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инж. Георги Георгиев, Деян Петков, общински координатор на Плевен, Светлин Стоянов, областен координатор на Русе.

„Решението на Трифонов за изтегляне на министрите не е координирано с никого. Вчера той два пъти излъга, че това е споделяно с ПГ“, коментира Василев:

„Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, Слави Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава. Той познава господин Балабанов, господин Тошко Йорданов, Ива Митева, господин Каримански и мен… Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер, при всичките ми срещи с него в мен все повече се задълбочаваше усещането, че за съжаление това не е парламентарен проект, ИТН е бизнес проект“.

Сега ще ни изкарат предатели, че сме купени, добави той. „Каня Тошко Йорданов те да кажат дали получават финансови облаги във връзка с ангажименти към структури от МРРБ. Всъщност заради това министерство пада държавата“, добави Василев.

„Не мога повече да бъда от тази структура заради лидера на партията и неговия кръг от хора. Не съм си позволил да открадна и едно захарче от някого през последните 6 месеца. Не съм искал нищо, продължавам да бъда себе си, мога да бъда тормозен и тероризиран, но не мога да бъда купен от никого“, посочи още Василев. Аз не съм крадец, категоричен беше той.

Георги Георгиев заяви, че нищо не е искал от партията. Офисът в Плевен е направен със средства на членовете на партията, Трифонов не пожела да присъства на откриването на офисите. Аз изтеглих доверието си от Караджов още през февруари, добави Георгиев.

Иво Атанасов каза, че за него днес е един от най-тежките дни. Аз не съм политик, не съм членувал в никоя партия досега. Вярвах в ИТН, в каузата, за мен това беше кауза. Целта беше смяна на порочния модел ГЕРБ. ИТН трудно функционираше и това не е само мнение. Тази партия е лидерска, на нас ни беше ясно, но ние сме приели устав, който беше потъпкван от ръководството на партията, каза Атанасов. Решението ми за напускане на партията не е плод на емоция, аз това съм го решил веднага след Нова година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви