Украйна каза какво оръжие иска
Украйна каза какво оръжие иска

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария на Украйна Михайло Подоляк твърди, че ВСУ се нуждае от няколко хиляди единици тежко въоръжение, за да завърши руската инвазия.

„Ще бъда откровен. За да сложим край на войната и да изгоним Русия от Украйна, ни е необходим паритет на тежките оръжия“. Това пише той и изброява:
• 1000 155-милиметрови гаубици
• 300 реактивни системи за залпов огън
• 500 танка
• 2000 бронетранспортьора
• 1000 безпилотни летателни апарата

Според Подоляк Украйна възлага големи надежди на решението на Контактната група на министрите на отбраната, която ще се срещне на 15 юни в Брюксел.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски за пореден път призова западните партньори да предоставят на Украйна модерни системи за противоракетна отбрана. Той заяви, че от началото на руската инвазия по украинска територия са изстреляни повече от 2600 руски ракети. Под съвременни системи Зеленски има предвид израелската система „Железен купол“ и американската противовъздушна ракетна система „Пейтриът“. От многото руски крилати ракети, които удариха Украйна, много бяха свалени, но много от тях достигнаха целите си.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи, че при руски ракетен удар в Донбас е унищожено голямо количество оръжие и друго военно оборудване, предаде Ройтерс.

Според военното ведомство на Москва сред унищоженото въоръжение е имало и такова, доставено на украинските войски от САЩ и европейски страни. Министерството уточни, че ударът е нанесен от въздуха с високоточни ракети в района на жп гара Удачне.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви