Етновидно куче

В цяла Европа стартира нова гражданска европейска  инициатива под егидата на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ и още няколко неправителствени организации.

Този път целта е много по-висока, а на прицел са производителите на дрехи, обувки и други аксесоари от животинска кожа, както и забраната за отглеждането, убиването и продажбата на такива в целия ЕС.

За да бъде гарантиран успехът на инициативата, от Европейската комисия са поставили условие, да бъдат събрани 1 000 000 подписа на граждани от 7 европейски държави. Това ще гарантира разглеждане на искането и предприемане на съответни действия от страна на комисията, за изпълнение на искането.

От BurgasNews напомняме, че към днешна дата 12 държави-членки на ЕС са забранили изцяло, или строго регулират отглеждането на животни за ценни кожи: Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Естония, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Словакия, Словения.

Други държави в Европа, като Република Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина, също въведоха закони за забрана или постепенно премахване на отглеждането на животни за кожи.

Наскоро и  България направи първата крачка към забрана на производството на кожи от диви животни.

На 1 юни тази година,  министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповед, забраняваща вноса и развъждането на вида Американска норка на територията на България.

От международната организация „Четири лапи“ са обнадеждени, но според тях,  пътят към Европа без кожи все още е дълъг и минава през законодателни мерки за премахването на каквито и да било възможности за отглеждане на невинни диви животни. Към посочените видове спадат енотовидните кучета, лисици и норки, които са отглеждани в ужасяващи условия, за да бъдат убивани заради тяхната козина.

От „Четири лапи“ и други неправителствени организации за защита на животните ще предложат  да се забрани вносът на ценни кожи,, което да доведе до намаляване на отглеждането на животни заради кожите им в други държави, които разчитат на европейския пазар.

Организаторите на инициативата приканват всички граждани на ЕС да сложат своя подпис в подкрепа на едно хуманно и наистина човешко решение.

Всеки желаещ да постави своя подпис под петицията до Европейската комисия за спирането на отглеждане и убийства на животни заради кожите им, може да направи това на официалния сайт на организацията или да получи повече информация на телефон  +359 2 953 17 84  – София.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви