Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ не желае да участва в управлението, ако бъде приета актуализацията на бюджета, предложена от сегашния финансов министър Асен Василев, защото според анализ на партията той залага невъзможни за покриване разходи в следващите години.

Едновременно с това партията на Бойко Борисов е готова да даде „подкрепа и акъл“, ако управляващите го искат, готова е да дискутира теми като цени и инфлация и да забрави „с Радев какво сме говорили“.

Лидерът Бойко Борисов не е готов да се оттегли от партийния пост, но няма амбиции за участие в изпълнителната власт. Това се разбра от реч на Борисов пред симпатизанти във Велико Търново, излъчвана в профила му във „Фейсбук“.

Ето и посланията му в тази посока:

  • „Днес бихме могли да оправим доста, но утре няма да можем да оправим нищо“,
  • „Става въпрос за днеска. Ние сме готови за дискусия по тези теми: цени инфлация“,
  • „Нямаме никакви амбиции да се вкарваме в управление вече“,
  • „Властта не ни интересува. Ако имат нужда за подкрепа и акъл…, но няма по-лошо да дадеш непоискано добро“,
  • „Трябва да седнат отговорните партии, отговорните хора, тук ролята на президента Радев е голяма, защото става дума за днес и за утре, да забравим какво сме говорили“
  • „След актуализацията ще кажа на партията честно: спасявайте се както намерите за добре“.

Посланията, които управлявалият три мандата Борисов отправя в момент, в който премиерът Кирил Петков опитва да консолидира подкрепа около кабинет на малцинството, бяха предшествани от вчерашна статия на близкия до ГЕРБ Росен Плевнелиев, президент на страната между 2012 и 2017 г. В текст за „24 часа“ Плевнелиев застъпва тезата за необходимостта от кабинет на проевропейските сили.

Днес пък членът на Стратегическия съвет към президента Румен Радев политолог Александър Маринов препоръча програмно правителство. Съпредседателят на „Демократична България“ и заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов пред БНР допусна днес, че ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип „Беров“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви