Страната ни е в тежка ситуация, според Киселова
Страната ни е в тежка ситуация, според Киселова

След излизането на министрите на „Има такъв народ“ от управлението, страната ни е поставена в тежка ситуация. Вчера беше депозирана първата оставка, тази на Гроздан Караджов, днес се очаква в деловодството на МС да бъде внесена и тази на спортния министър Радостин Василев.

„Оттук насетне преценка на премиера е кога да предложи на НС да бъдат заменени четиримата министри и да бъдат избрани нови. Конституцията не е предвидила срок, в който предложенията да бъдат внесени. Имаше заявка от вчера, че ротацията на министрите ще се забави. Правилото е „нито ден без министър“. Затова до момента, в който не бъдат заменени, те продължават да бъдат министри, макар и в оставка. Техните актове продължават да бъдат пълноценни“, заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя уточни, че заместник-министрите не могат да изпълняват всички функции на министрите. Като например – не могат да бъдат поканени на парламентарен контрол или пък да подписват укази на президента. Доц. Киселова определи като сложна ситуацията, която се създава и в Народното събрание.

Особено – в контекста на гласуването актуализацията на бюджета на страната.

„Работата на НС и досега не беше лека, и занапред няма да е. Чисто аритметично в определени случаи предложенията на мнозинството, което става малцинство, могат да бъдат бламирани. Не е нужно да се гласува „против“, достатъчно е „въздържал се“. След като не е позитивен вотът, предложенията няма да бъдат приети. Представете си всяка от парламентарните групи, които са опозиция, да предложи свои числа при актуализацията, които не са синхронизирани с възможностите на страната, с оглед на предстоящи избори. Това може да доведе до големи разходи“, заяви Киселова.

Специалистът по конституционно право е очаквала в създалата се ситуация опозицията да бъде хиперактивна и да направи заявка за вот на недоверение.

„Пасивността на Борисов, повече от 12 часа да не даде ГЕРБ позиция, показва, че или не искат, или не са готови за избори. Заявката на ИТН е за ново правителство в рамките на този парламент – правителство да, но без този премиер. Единият вариант е правителството да подаде оставка, но отново мандатът ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“, после ГЕРБ и след това президентът ще прецени на коя ПГ да връчи третия мандат“, уточни доц. Киселова.

Очаква се и позицията на президента Румен Радев. А трудностите предстоят.

„Въпрос на преценка е дали да каже, че това правителство трябва да бъде заменено с друго. Агонията тепърва започва. Ако г-н Трифонов използва думата агония – тя е била вътре в отношенията им, сега тя става видима за нас като външни наблюдатели“, добави доц. Киселова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви