Двигателят трябва да поработи след дълго пътуване
Двигателят трябва да поработи след дълго пътуване

Двигателят трябва да се оставя да поработи на място след по-дълго пътуване. Това нито един производител не казва в експлоатационните съвети. Ако не спазвате това правило, няма да усетите никакви проблеми с колата си. Но трябва да знаете, че ако искате да удължите живота на мотора, то е задължително. Разказваме ви накратко защо.

Първо, това не се отнася само за двигатели с турбо, въпреки че за тях е най-препоръчително. Но дори и моторът да не е оборудван с турбо, в загасен двигател веднага след пътуване се случват някои интересни процеси.

Най-общо казано основно страда маслото, което в горещите канали на буталата буквално започва да кипи. Освен, че по този начин се нарушават много от свойствата на смазочната течност. На тези места се появява т.нар. „коксуване” или пресичане на маслото от високата температура. Резултатът е повреда в буталните пръстени.

При моторите, оборудвани с турбина, към гореспоменатия проблем се добавя и проблемът с горещия ротор на турбината, до който не достига масло. Става дума за смазочна течност, която смазва основния лагер на ротора. А липсата и води много бързо до преждевременна повреда на турбокомпресора.

Затова нашият съвет е – оставяйте колата, независимо от това с какъв двигател с вътрешно горене е оборудвана, да поработи на място след дълго пътуване. Препоръчителното време за тази операция е само една минута. Така ще осигурите значително по-дълъг живот на мотора.

И още нещо – не се доверявайте прекомерно на рекламите на автопроизводителите. В много от които се твърди, че техните двигатели са от последно поколение, със свръхмодерни технологии и покрития. И това правило е морално остаряло и не важи за техните продукти. Това, което четете там, е реклама. Нашето не е, но двигателят ви ще ви бъде благодарен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви