Гробище

Бургас е една от най-големите общини в България и с един от най – големите гробищни паркове, който прилича на всичко друго, но не и на това, което трябва да е.

В BurgasNews постъпи сигнал от разгневената бургазлийка Яна Н.

Жената обясни, че повод да се обърне към нашата редакция е пълното  безхаберие и никакво уважение към починалите и нехайство от страна на гробищната управа.

„Това е може би  единственият гробищен парк в страната без ограда, без нормално асфалтирани алеи, без да се почистват тревите, особено сега, през лятото. Ако 5 човека с тримери започнат да косят, за няма и 10 дни ще е окосено и лесно достъпно, а не да имаш чувството, че си в джунгла“, разказа пред наш репортер потресената бургазлийка.

Изоставена кола

Журналист на BurgasNews посети на място гробищния парк и видя цяла поредица нелицеприятни гледки.

На централни места из гробището има изоставени коли, бусове и човек остава с впечатление, че се намира  в автоморга. Има  даже и кемпер.

Изоставен кемпер

„Проблемът не е само в тази свинщина и безпорядък, който цари в бургаския гробищен парк. Има и друг, по-сериозен. От гробищната управа  искат големи суми за място, по избор за погребение на починалия. Сумите варират от 1000, 2000, 3000 лв., че и по-високи. Ако сте получили  обещание, че това ще си остане, примерно, първи гроб до пътя, защото хората са си заплатили за това, трябва да знаете, че това няма да се случи.

След време се оказва, че са пуснали  по още един, а може и два реда. И от първа линия, покойникът отива на трета. Всичко това с една едничка цел  –  печалба. Затварят се алеи и, ако преди е имало достъп с кола, вече е невъзможно, защото се отпускат нови и нови места, защото те струват пари, много пари. А къде отиват тези пари“, пита Яна Н.

Репортер на BurgasNews видя множество  дупки по асфалтираните алеи, криво асфалтирани, които  изведнъж  свършват в нищото. Между гробовете тревата е толкова висока, че на места те не се виждат. На други  места покрай тях е такава кал, особено след валежите, че човек се пита в гробище ли е или на някоя  нива. Оказа се, че действително бургаският гробищен парк, е в потресаващо състояние.

Мнението ни се споделя и от 67- годишната баба Денка Колева, която заварваме да клечи в гъсталака, скубейки треволяка покрил гроба на мъжа и.

Гробищен парк

„Налагало ми се е да ходя на погребения и в други градове, но такова нещо, като тук в Бургас  – няма. Някои хора си плащат за поддръжка на гробовете, колко ги подържат един Господ знае. Вижте наоколо – кър, не гробище. Не се виждат гробовете. Тъй ли няма работници да окосят, да изтесат тревата от алеите, между плочките? И това е последния дом за покойника. Срам нямат! Сума ти пари вземат за погребения всекидневно, а нямат някой лев да поставят малко плочки, асфалт, отсевки да пръснат, където е калта. Срамота“, казва възрастната жена.

„В Пловдив съм ходила в нов гробищен парк. Първо се асфалтира, правят се алеи и тогава допускат погребения, не хората да затъват и газят в калта“, разказва Яна Николова.

Пред една от входните алеи виждаме обърнати и издънени контейнери, мизерия и боклуци навсякъде.

„Вижте, това е лицето на последния дом на нашите близки. Да, разбирам, че ние хората цапаме и хвърляме, но на гробищата работят достатъчно хора, които могат да изчистят и окосят“, разсъждава младата жена.

Ясно е, че никой не е длъжен да  поддържа гробовете на починалите, ако роднините не са си заплатили за тази услуга, но има случаи, когато човек не може да отиде до гроба на близкия си човек, защото е възпрепятстван по някакъв начин. Хората казват, че има змии, кърлежи, а обстановката им осигурява идеален хабитат за размножаване.

„Преди няколко дни една жена ми се оплака, показвайки ми  ръцете и краката си. Бяха подути и с десетки ухапвания от комари. Уж пръскат, но как, с колата по асфалтираните алеи и това е. А навътре в тревите е пълно с паразити. Години наред, посещавайки починалите си роднини, виждам как нещата стават все по – зле. Мога да говоря още много, но на никой не му пука нито за починалите,  нито за живите“, завършва разплакана Яна Н.

От BurgasNews се ангажираме да потърсим отговори от страна на гробищната управа към Общинско предприятие „Обреден комплекс“ – Бургас.

 

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви