Яденето на едно яйце на ден може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, според ScienceDaily.

Яйцата са богат източник на диетичен холестерол, но съдържат и различни основни хранителни вещества. Има противоречиви доказателства за това дали консумацията на яйца е полезна или вредна за здравето на сърцето.

Проучване от 2018 г., публикувано в списание Heart, което включва приблизително половин милион възрастни в Китай, установява, че тези, които ядат яйца ежедневно (около едно яйце на ден), имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, отколкото тези, които ядат яйца по-рядко.

За да разберат по-добре тази връзка, авторите на проучването изследват как консумацията на яйца влияе върху маркерите за сърдечно-съдово здраве в кръвта.

„Малко проучвания разглеждат ролята, която метаболизмът на плазмения холестерол играе във връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания, така че искахме да разберем това“, обяснява единият от авторите на проучването – Ланг Пан, магистър в катедрата по епидемиология и биостатистика в Пекинския университет в Китай.

Пан и екипът избират 4778 участници от China Kadoorie Biobank, от които 3401 имат сърдечно-съдово заболяване, а 1377 – не.

Изследователите им правят насочен ядрено-магнитен резонанс, за да измерят 225 метаболита в плазмените проби, взети от кръвта на участниците. От тези метаболити те идентифицират 24, които са свързани с консумация на яйца.

Техните анализи показват, че хората, които ядат умерено количество яйца, имат по-високи нива на протеин в кръвта си, наречен аполипопротеин А1 – градивен елемент на липопротеин с висока плътност (HDL), известен също като „добър липопротеин“.

Тези хора имат особено по-големи HDL молекули в кръвта си, които помагат за изчистване на холестерола от кръвоносните съдове и по този начин предпазват от блокажи, които могат да доведат до инфаркти и инсулт.

Освен това изследователите идентифицират 14 метаболита, които са свързани със сърдечни заболявания. Те откриват, че участниците, които ядат по-малко яйца, имат по-ниски нива на полезни метаболити и по-високи нива на вредни такива в кръвта си в сравнение с тези, които ядат яйца по-редовно.

„Нашите резултати предоставят потенциално обяснение за това как яденето на умерено количество яйца може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания“, казва авторът Канкуинг Ю, доцент в катедрата по епидемиология и биостатистика в Пекинския университет.

„Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят причинно-следствените роли, които липидните метаболити играят във връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания.“

„Това проучване може също да има последици за китайските национални диетични насоки“, добавя старши авторът Лиминг Ли, професор в катедрата по епидемиология и биостатистика в Пекинския университет.

„Настоящите здравни насоки в Китай предлагат да се яде едно яйце на ден, но данните показват, че средната консумация е по-ниска от тази. Нашата работа подчертава необходимостта от повече стратегии за насърчаване на умерената консумация на яйца сред населението, за да се намали общият риск от сърдечно-съдови заболявания.“

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви