ДПС и ГЕРБ: Не подкрепяме кабинета
ДПС и ГЕРБ: Не подкрепяме кабинета

Опозицията в парламента очаква оставката на целия кабинет, няма да подкрепи нови министри в състава му. Тя няма да подкрепи и пък избора на Бойко Рашков начело на КПКОНПИ. Това стана ясно от изявленията на ГЕРБ и ДПС в парламентарните кулоари.

„На мястото на г-н Петков в тази ситуация бих поискал вот на доверие. И чак тогава бих говорил за кабинет на малцинството“, каза Тома Биков. И констатира, че работата на това Народно събрание и на това правителство е блокирана. Това правителство не може да продължи да работи, заяви Биков. По думите му първите два своеобразни вота на доверие ще бъдат гласуването на актуализацията на бюджета и изборът на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Десислава Атанасова посочи, че ГЕРБ са разтревожени за държавата, тъй като ще настъпи и политическа криза освен другите кризи.

На този етап обаче партията изчаква да види развоя на процеса. Така отговориха от ГЕРБ на въпроса дали ще внесат вот на недоверие.

„Тъжно и трагично е, че правителството се разпада не поради дълбоки идеологически противоречия, а поради взаимни обвинения в корупция и некомпетентност“. Коментарът е на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Тези, които дойдоха със заявката за нулева толерантност към корупцията, след шест месеца вече достигнаха до ниво „нулева толерантност“ помежду си“. Това отбеляза тя. По думите ѝ от вчера сме свидетели на грубо погазване на елементарни етични норми между политици. И това никак не е полезно за обществото.

„Мнозина от тях говориха за промяна, за различно политическо поведение – демонстрациите, които в последната седмица-две се правят и в пленарната зала, и между частите на четворната коалиция, която вече е тройна, са език на омразата и взаимни обвинения, посочи Атанасова. Това не ни радва, напротив – тревожи ни, защото сме загрижени за държавата, загрижени сме, че след серия от кризи вероятно ще настъпи и политическа“, допълни тя.

„Чакаме оставката на целия кабинет.

Нови министри в този кабинет няма да подкрепим“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той заяви, че в момента не съществува темата с правителство на малцинството от юридическа гледна точка.

„От политическа гледна точка има заявки за подаване на оставки, а процедурата е ясна. Те трябва да бъдат внесени в Народното събрание, да бъдат разгледани. Ние от ДПС от първия ден на това правителството, на което дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам, очакваме заедно с оставката на вече заявените министри в Народното събрание, да се внесе и оставката на целия кабинет“, заяви Карадайъ.

Той беше категоричен, че партията отдавна е изказала мнението си за Бойко Рашков, като даде да се разбере, че няма да гласуват той да застане начело на антикорупционната комисия.

1 КОМЕНТАР

  1. Проблем е че ПП започнат да крадът сами и не се съобразяват с останалите. Това обедини опозицията. В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА СЕ КРАДЕ ДРУЖНО !

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви