Петков предлага Рашков за шеф на КПКОМПИ
Петков предлага Рашков за шеф на КПКОМПИ

Вътрешният министър Бойко Рашков напуска МВР, за да оглави КПКОНПИ. Това обяви премиерът Кирил Петков. „Обещанията да реформираме КПКОНПИ ще се случат. Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България“, каза Петков.

Досега вътрешният министър не можел да заеме поста, за което настоявали от ПП, защото от ИТН били против кандидатурата му.

В същото време председателят на антикорупционната комисия се избира от парламента, а самият Петков призна, че занапред ще се окаже в правителство на малцинството, а за да не бъде така са му нужни минимум 12 гласа.

„ИТН казаха, че искат в КПКОНПИ да има борд от 4 човека, които да слагат вето, ако комисията разследва „хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора“, разкри премиерът какви са били обструкциите от страна на партията на Слави Трифонов.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече 6 месеца тя се управлява от заместника на Цацаров –

идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията“, каза още Петков.

„Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. Не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда. Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е денят на водораздела“, категоричен беше министър-председателят.

От своя страна Бойко Рашков заяви, че в МРРБ се подготвяли отново да бъдат финансирани същите пътни фирми, които са близки до кабинета „Борисов“. Според него по категоричен начин е било установено, че на фирми, стоящи близо до бившите управляващи, са отпуснати авансово 50% от парите за строителство на пътища и на магистрала „Хемус“, но парите не са изразходвани за това.

„Някои фирми са получавали пари чрез кухи фирми и тези пари са заминали в неизвестна посока. Тези средства на българската държава не е ясно в момента къде се намират“, каза той.
Министърът на вътрешните работи обеща информацията за тези схеми да бъде оповестена още утре.

„Така ли трябва да продължим или да следим, да променим нещата – да продължим, както каза премиерът, с правителство на малцинството“, каза още министърът на вътрешните работи. Все още няма внесени обвинителни актове, призна Рашков и посочи, че разследването е сложно.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви