Коалиционен съвет за различия в актуализацията на бюджета
Коалиционен съвет за различия в актуализацията на бюджета

Управляващите се събират на коалиционен съвет в опит да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминавания между финансовите експерти на отделните формации беше отложена за днес.

На проведения финансов експертен съвет на партиите от управляващата коалиция не се стигна до разбирателство.

От „Демократична България“ излязоха с нови предложения, а от „Продължаваме промяната“ настояват между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок. От „Има такъв народ“ пък критикуват проекта и смятат, че в него липсват реформи.

Oчаква се Министерският съвет също да разгледа актуализацията на бюджета. Предвижда се да се изхарчат с 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Коригирана е инфлацията, като заложената стойност вече е почти 12%. Икономическият растеж пада до 2,9 на сто. Залага се и по-висок праг на външния дълг. Така максимално ще може да се изтеглят 10 млрд. лв. в рамките на годината.

От 1 юли минималната пенсия става 467 лв. С актуализацията на бюджета ще заработят и други социални мерки – като например отстъпката от 25 стотинки за зареждането на литър гориво, както и 0% ДДС върху хляба.

Но основното послание, което този коалиционен съвет ще ви отправи е изразено отлично на снимка от един от предишните съвети. Обърнете внимание на жеста на втория отляво. И на усмивките на останалите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви