Премиерът обеща компенсации за градушките
Премиерът обеща компенсации за градушките

Заедно със земеделския министър Иван Иванов премиерът беше в Садово, за да види щетите от градушката върху насажденията. Той обеща пълна подкрепа от държавата.

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на стопаните, чиято продукция е напълно, или частично унищожена от градушки. Това уточни Петков. Той обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо. За да могат производителите да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Кирил Петков информира, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара. Той подчерта, че безпрецедентно властта ще подпомогне земеделските стопани с 300 млн. по две нови мерки. Средствата ще бъдат не само за унищожената на 100% продукция, но и за частично засегнатата.

„Това, че и двамата сме тук, показва, че наистина сме ангажирани“, каза той от името и на земеделския министър Иван Иванов.

Днес ще има заседание между екипите на министерствата на земеделието и транспорта, „за да изчистим всички тези неясноти, за да не допуска повече“, каза пък Иванов по повод спирането на изстрелването на противоградните ракети заради прелитането на самолети.

„Има какво да напаснем“, призна земеделският министър относно нуждата да се синхронизират действията с ръководството на полетите, след като продукцията на стопаните в района за втори път след миналата година беше унищожена от градушка заради преминаващ самолет.

Земеделските стопани наистина ще чувстват, че държавата се грижи за тях, ангажира се от своя страна премиерът. „Оттук нататък не трябва да познават някого, за да са им гарантирани средствата и да знаят, че са равни пред държавата“, гарантира той, че ще има прозрачност при изплащането на средствата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви