Правила за движение по планински пътища
Правила за движение по планински пътища

Лятото настъпва и идва сезонът на отпуските, което означава, че много хора ще тръгнат на път. Част от тях ще предпочетат планински курорти, до които се стига с автомобил. Пътуването на пътища с много завои и на висока надморска височина обаче крие рискове. Това е валидно както за човека зад волана, така и за превозното средство, което управлява. Затова трябва да се спазват някои правила. Те не само ще направят пътуването по-приятно и по-безопасно, но и ще съхранят в добро състояние основни задвижващи системи и агрегати на автомобила.

Уверете се, че автомобилът е в добро състояние
По планинските пътища всички системи на превозното средство са подложени на значително натоварване. Така че преди да потеглите на път, трябва да проверите спирачната система, окачването, състоянието на колелата и гумите. Добре е да се провери и състоянието на всички течности. Не е излишно да посетите автосервиз, където специалистите ще извършат необходимата диагностика и да помогнат за регулирането на подравняването на колелата с помощта на професионално оборудване. Това ще подобри управляемостта на автомобила и ще избегне прекомерния разход на гориво. Дори ако колата е в пълно работно състояние, по-добре е да не я претоварвате, така че в трудна ситуация всички системи да работят добре.

Припомнете си теорията
При планиране на пътуване в планински райони е добре да си припомните как изглеждат някои пътни знаци, които които рядко се срещат в града.

В планината е важно да знаете, че предстои изкачване или спускане, комбинация от опасни завои, зона със силен страничен вятър или с опасност от срутване на камъни.

По-добре е предварително да бъдете подготвени за подобни ситуации, отколкото да се налага да си припомняте теорията в опасна ситуация.

Намаляване на скоростта с двигателя
При спускане от планината с автомобил с ръчна скоростна кутия е много по-надеждно да спирате с двигателя, а не с педала на спирачката. В случая е важно да изберете именно правилната предавка, която ще натовари по-малко автомобила. Ако карате кола с автоматични скорости, е добре да преминете на ръчен режим (стига да има такъв) и да забавяте движението с кратки натискания на педала на спирачката. Това е сред онези правила, които понякога гарантират оцеляване

Внимавайте при разминаванията
При преминаване на тясно място винаги трябва да се дава предимство на автомобил, който се движи нагоре. Причината е, че за водача му ще бъде по-трудно да потегли след спиране. Освен това, при всяка ситуация, когато се налага разминаване на тесен път, е добре да останете плътно вдясно встрани от пътя. Това ще помогне както в условия на ограничена видимост, така и ако насрещната кола трябва да направи остър завой , поради което на тесен път може да навлезе частично във вашата ивица.

Избягвайте шофирането в лошо време и през нощта

Планинските пътища често предполагат ограничена видимост и трудни маневри,

които са опасни за извършване при дъждовно и мъгливо време, така че е важно предварително да се проучи прогнозата за времето, както и местния климат. Можете да обсъдите маршрута си с водачи или местни жители – те вероятно са добре запознати с проблемните участъци от пътя. По-добре е да започнете пътуване рано сутрин, така че видимостта да е максимална и да има по-малко превозни средства на пътя.

Честността изисква да споменем и обратно твърдение на част от колегите. Някои от тях твърдят, че е по-добре в планината да се кара вечер или нощем. Защото така се забелязват светлините на насрещния автомобил зад завоя. Има известна логика.

И това доказва, че нашите шофьорски правила се създават от самия живот.

Поддържайте дистанция
В планината е по-добре да спазвате голяма дистанция, което със сигурност ще направи пътуването ви по-безопасно. Така ще имате време да реагирате, ако колата пред вас спре рязко. Нейният шофьор може да не е наясно с особеностите на шофиране по планински пътища, освен това парчета чакъл или камък, които често се срещат по планинските пътища, могат да излетят изпод колелата му и да увредят вашия автомобил.

Всички тези правила нямат никакво значение, ако сте убеден, че сте най-добрият шофьор в света. Или, ако мислите, че споменатите опасност няма да се случат точно на вас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви