Петков отряза Украйна за оръжието
Петков отряза Украйна за оръжието

Премиерът Кирил Петков даде да се разбере, че България няма да ревизира решението си да не изпраща официално оръжие на Украйна. Тя ще помогне само с ремонт на военна техника, както е записано в решението, прието от парламента.

„Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението“. Това каза Петков пред журналисти в Садово по повод внесената нота от украинския посланик с искане да изпратим оръжие. „Първите техники за ремонт идват. Това което сме обещали, ще направим“, добави още министър-председателят. „Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема отново“, коментира още Кирил Петков.

Той подчерта, че това, което до момента сме направили за Украйна с приемането на бежанци, хуманитарна помощ и „ремонт на бойни машини от сериозен калибър“, както и подкрепата за санкциите срещу Русия, е напълно достатъчно.

„Българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължаваме да ги подкрепяме“, обеща Петков.

По повод плана на френския президент Еманюел Макрон да търси общо решение за членството в ЕС на Северна Македония на среща в Париж с наши и македонски представители, премиерът коментира, че никой отвън не ни оказва натиск.

„Тук въобще не става дума за политически натиск, нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Трябва да видим дали българските желания могат да се гарантират през този процес, дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес“, каза без да влиза в конкретика Петков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви