Напоследък все повече хора осъзнават, че храната е пряко свързана със здравето ни. Появяват се различни видове „суперхрани“, които са наистина полезни. За да си набавяме всички необходими за организма вещества обаче е необходимо менюто ни също така да бъде и разнообрано.

Ето какво може да се случи, ако прекалим с някои здравословни храни

1. Моркови

Морковите са пълни с бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А. Такова нещо като излишък от витамин А не съществува, защото тялото го усвоява според нуждите.

За съжаление обаче излишъкът от бета-каротин може да причини каротенемия – заболяване, което придава на кожата жълтеникав цвят. За щастие обаче той изчезва с времето, тъй като каротинът бива преработен от организма.

2. Комбуча

Китайската напитка, завладяла през последните години света, има доста ползи за храносмилането, оказва се, че увеличава и чревните бактерии.

Въпреки това обаче тя съдържа съединение, наречено „FODMAP“, страничен продукт от ферментация на дрожди, който, ако се консумира в големи количества, може да причини подуване и храносмилателен дисбаланс.

3. Вода

Твърде много вода може да създаде електролитен дисбаланс, тъй като бъбреците вече не могат да обработват натрий. Друго следствие е натрупването на вода в мозъка, което го кара да набъбва и налягането се повишава, тъй като човешките черепи не могат да се разтягат.

Въпреки че са много редки, и двата случая са наблюдавани при спортисти, които чувстват натрапчива нужда от хидратиране след продължителна тренировка или при хора с бъбречни проблеми.

4. Авокадо

Авокадото съдържа фибри и много витамини.То може да ви помогне да понижите лошия холестерол (LDL) и да поддържате клетките си здрави, поради високото съдържание на мононаситени мазнини. Но мазнините си остават остават мазнини.

Едно авокадо съдържа 240 калории, което е около 10% -20% от идеалния дневен калориен прием на човек. Твърде големите количества могат да доведат до запушване на артериите. Човек трябва да се придържа към консумацията на половин или 1 авокадо дневно.

5. Цвекло

Цвеклото е чудесен източник на витамини и минерали, но съдържа и много азотни оксиди, които тялото ви превръща в нитрати, което пък може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

След това те се превръщат в нитрозамини, които също могат да бъдат открити в месото, което означава, че това може да увеличи шансовете за развитие на болести. Поради това може би е най-добре да избягвате комбинирането на цвекло и червено месо в големи количества.

6. Водорасли

Морските водорасли са рядък пример за неживотински продукт, богат на витамин В12, което го прави чудесен заместител на месото при вегански и вегетариански диети. Те също са рекламирани като суперхрана, която може да ви помогне да отслабнете поради съдържанието на йод и фибри.

Но високият прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори покачване на тегло. Морските водорасли също могат да съдържат големи количества тежки метали, в зависимост от това къде са растели.

7. Соя

Соевите храни са богати на хранителни вещества, включително витамин В, фибри, калий, магнезий и висококачествен протеин. Смята се за пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде само.

Но ако наскоро сте променили диетата си поради проблеми с щитовидната жлеза, пазете се – соята може да попречи на хормонални лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм при жените. Въпреки че проучванията не са убедителни, струва си да внимавате.

8. Чиа семена

Въпреки че семената от чиа се продават като суперхрана поради високото съдържание на омега-3, досега не са открити доказателства за техните ползи за здравето, по-специално по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Омега 3, съдържащ се в семената чиа, е по-труден за усвояване от вида, който се осигурява от сьомгата.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви