Иво Русчев

Повод за поредния парламентарен скандал стана разразилата се буря от дебати и собствени партийни проверки, след настояването на украинския посланик Виталий Москаленко, българската страна  да предостави оръжие на Украйна. Депутати решиха да проведат своя проверка, която според тях е открила съмнителни доказателства сочещи, че все пак България продава незаконно оръжие на Украинската страна.

В ролята на разследващи влязоха двамата народни представители от ПП“Възраждане“  – Николай Дренчев и Иво Русчев, а резултатите бяха поредния повод за скандал и официално искане за обяснение от Заместник министър-председателя по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

 „Отговорът на вицепремиера Нинова към украинския посланик, че няма да изпраща оръжие, не е нищо друго освен лицемерна поза, целяща да обслужи намаляващия електорат на БСП.

Докато Нинова заблуждава избирателите си, че няма да даде и един патрон за Украйна, междуведомствената комисия, в която членуват хора, лично назначени от нея, дават разрешение за износ и то на белоруско оръжие.“, каза Иво Русчев.

Най-силните аргументи, които Иво Русчев и инж. Николай Дренчев изнасят са печалбите на военните заводи „ВМЗ – ЕАД“, които само за пет месеца на 2022 година са отчели 150 000 000 лева приходи.

„Вземаме и предвид сключените договори, които пък са на стойност 500 000 000 лева. Това са грандиозни цифри, а ние с Николай Дренчев сме задали въпроси към Нинова относно тези притеснителни факти, на които тя трябва да отговори а следващия парламентарен контрол“, добави Русчев.

Въпросите на двамата народни представители се отнасят за сделка, която е преминала Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Същата е предоставила разрешение за износ на 30 000 снаряда „Град“, които са закупени от Беларус от българската фирма „Алгънс” ЕООД.

А Корнелия Нинова трябва да отговори и на питанията:

Първо,  на коя дата документите за тази сделка са предоставени за разглеждане от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение и на коя дата е издадено разрешението за нея?

И второ, към предоставените документи приложено ли е и задължителното разрешение от страна на Беларус за реекспорт на снарядите? За какви цели ще бъдат използвани снарядите и убедихте ли се, че тази сделка е в унисон с решението на правителството да не изпраща военна помощ на Украйна?

В хода на скандала стана ясно, че Николай Дренчев също ще внесе сигнал в прокуратурата, по повод сделката за американските самолети Ф – 16, които страната ни предплати, но по чиито договор са допуснати куп нередности.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви