Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки във връзка с летния туристически сезон.

Те се извършват на териториите на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и др. Проверките ще продължат до 15.09.2022 г.

Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение на храните, спазването на изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите, както и правилното етикетиране.

Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и ще се извършва проследимост на техните доставчици.

По време на проверките ще се обръща внимание осигурени ли са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръженията за измиване и подсушаване на ръцете, подходящо работно облекло и лични предпазни средства. Ще се следи и дали работещите в обектите за обществено хранене лица притежават редовно заверени лични здравни книжки.

При необходимост инспекторите на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще извършват съвместни проверки и с други органи като общините, КЗП, НАП, МВР и РЗИ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви