Актуализацията на бюджета ще се обсъжда
Актуализацията на бюджета ще се обсъжда

Актуализацията включва: намаляване на ДДС за енергоносител, данъчни облекчения за родители, промяна на акцизи.

Актуализацията на бюджета ще бъде обсъдена в Съвета за тристранно сътрудничество. Снощи окончателните предложения на Министерството на финансите бяха публикувани. В проектозакона е заложено намаляване на ДДС ставките от 20 на 9 на сто за част от енергоносителите, но и премахването на Covid облекчението за ресторантьорския бранш за сервираните вино и бира в заведенията.

Според проектозакона, публикуван от Министерството на финансите, данъчните облекчения за родителите се увеличават – за доходите от настоящата година родителите ще могат да ползват облекчение от 600 лева, а не 450 за едно дете, 1 200 за две и 1 800 лева за три деца, като възможността може да се използва авансово. Мярката ще струва около 230 милиона лева на хазната.

Акцизът на тютюневите изделия обаче тръгва нагоре, като за първи път се въвежда ставка за никотиновите течности. Неофициално експерти изчисляват, че заради новите акцизни ставки конвенционалните цигари ще поскъпнат с около 20 – 25 стотинки за кутия, а електронните – с около стотинка за грам никотин.

Средногодишната инфлация се очаква да бъде 11,9 на сто, а лимитът за нов държавен дълг да надхвърли 10 милиарда лева. Дефицитът ще бъде над 6 милиарда лева, но ще остане в съотношение 4,1 на сто спрямо брутния вътрешен продукт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви