Украйна си поиска оръжие с официална нота
Украйна си поиска оръжие с официална нота

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това заяви в ексклузивно интервю за „Тази сутрин“ по bTV самият той.

Имаме необходимост от въоръжение. Става дума за гаубици и ракетни системи – съветско старо въоръжение, с което можем да боравим, добави Москаленко.

В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период. Но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции например като Министерството на отбрана“. Това обясни още посланикът на Украйна.

Той каза още, че наистина 80 танка ще се ремонтират у нас.

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: „Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България“, каза Москаленко.

Той заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. Според него има повече проблем с детските градини.

Украинският посланик не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си.

„Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана“, каза още Москаленко.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви