Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

На 10 юни ще бъде открит летния сезон в Созопол. Готова ли е общината да посреща туристи и с какви проблеми трябва да се справи? С този въпрос се обръщаме към кмета Тихомир Янакиев.

-Принципно сме готови да посрещнем туристите, но искам да апелирам през вашата медия хората, които, въпреки влязлата в сила вече забрана, продължават да извършват строителни дейности, да я прекратят. Държа да ги предупредя, че съм разпоредил масови проверки и глобите, които ще бъдат налагани, са доста солени. В интерес на всички е да се спазват правилата и законите в тази държава, за да може и бизнесът да работи нормално, и хората да си почиват.
Ние сме направили всичко, каквото се изисква от нас и нека никой да не си мисли, че няма ред. Напротив, има ред и ние ще го прилагаме с цялата палитра от възможности, които ни дава закона.
Питате дали сме готови за сезона. Ние сме готови, но и хората трябва да са готови. Трябва да разберат, че ако не се спазват правилата, всички страдат. Не можем да казваме: Искаме туристи, а да не спазваме правилата. Няма да стане.

-Като говорите за тези, които не спазват правилата, предполагам, че имате предвид тези, които строят големи обекти? Защото малките инвеститори сякаш повече се грижат за интереса на туристите си.

-Да, точно така. Тези, които изграждат големи обекти, демонстрират една безпардонност. Но това няма да бъде толерирано. Пак казвам – каквото се предвижда по закон, ще бъде приложено.

-Говорите за глоби, предполагам? Какви са те?

-Десетина хиляди лева е всяка глоба. Те сигурно ще обжалват, но законът е на наша страна, така, че вероятно няма да успеят.

– А общината завърши ли всички планирани обекти преди сезона?

– Ние завършихме някои важни обекти, които бяха задължителни за лятото. Приключихме дъждовната канализация в Созопол. Приключи и ремонтът на улиците „Одеса“ и „Хан Тервел“ в новия град.
Един от най-важните ремонти беше в Черноморец – премахването на канализацията, през която се изливаха фекални води на централния плаж от години. Това беше недопустимо, но проблемът вече е премахнат и туристите могат да са спокойни. Остана да се асфалтира улицата, чиито асфалт беше изрязан, за да се премахне тази тръба. Тъй като това е спешен ремонт, той е допустим, въпреки влизането на забраната за строителство. А и няма как да оставим такава дупка на входа на плажа, от к където преминава огромен поток туристи.

– Готови ли са плажовете за началото на летния сезон?

-Да, плажовете са готови, почистени, обезопасени. За нас е важно да привлечем туристи и най-добре – български. както всички знаем, заради войната, която продължава в Украйна и санкциите, наложени на Русия, и тази година няма да посрещнем руски туристи. А те бяха един от основните контингенти по нашето Черноморие.
И пак искам да поканя, чрез вас, нашите, български туристи. Не избирайте Гърция и Турция! Тук се предлага един не по-лош продукт, отколкото в южните ни съседки, при това на по-добри цени.
Предлагаме всякакви забавления и има условия за почивка на хора с различни предпочитания. Има възможности за почивка на хора, които желаят повече тишина и спокойствие. Предлагат се и преживявания за младите хора – дискотеки, клубове, партита на плажа. И за успокоение на тези, които се притесняват от нощния шум, държа да отбележа, че от миналата година в Созопол има вече няколко дискотеки, които са изцяло шумоизолирани.
Задоволяваме също вкуса на тези, които идват с цел културен, исторически или поклоннически туризъм. Имаме богата културна програма, фестивали, концерти. Така, че – заповядайте при нас!

4 КОМЕНТАРИ

 1. Любимият Созопол има един огромен проблем паркирането и броя парко места.Металните колчета спукали не една гума няма да коментирам.Повечето мои приятели фенове на Созопол последните 1,2 години се отказаха от него в полза на Гърция поради проблема с паркирането . Не им излиза по ефтино тук след като освен разход спане храна,трябва да се „бръкнат“ и за паркинг с не малка сума.Като споменем и бекрайните редици чадъри които всяка следваща година стават все повече/визирам плаж Хармани/ и съвсем се отказват.Действително едни се отказват за сметка на други,но ми се струва,че трябва да се обърне внимание и на качеството на туристите,а то всяка следваща година не е по- добро. Туристите определят облика на Созопол,нека го запазим със сомочувствието на древен,културен и красив град,нещо което е на път да загуби града!

 2. А какво се случва с шатрите и дискотеките , които в петък и събота свирят на макс до 5 -6 часа сутринта.
  Как да го обясним на така желаните
  туристи

  • За съжаление не можем да го обясним не само на туристите, но и на самите нас, собствениците на жилища на ул. „Люлин“, които не можем да ползваме жилищата си вече години наред през лятото, защото грохотът от бар-шатрите е невероятен.
   За справка – затворените прозорци не успяват да „отрежат“ басовете на т.н. музика.
   ДОКОГА, ГОСПОДИН КМЕТЕ?!

 3. Созопол, Черноморец – добре, но селищата във вътрешността на тази и др. подобни общини
  са забравени от бога. Десетилетия наред там не се случва нищо добро и те са обречени. Толкова ли е трудно да се подготвят проекти, да се търсят инвестиции за съживяването им? Те могат да станат един силен гръб за центровете по туризъм със земеделски стоки, дребни промишлени изделия, насочени към туризма. Не, по-добре е да се внася от съседни държави, от ЕС или китайски стоки.
  Самоубиваме се!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви