Лавров се самопоканил в Белгард
Лавров се самопоканил в Белгард

Горан Йешич, депутат от сръбската Демократическа партия, заяви, че „решението на Северна Македония и Черна гора да затворят небето за полета на руския външен министър Сергей Лавров до Белград е голяма услуга за президента на Сърбия Александър Вучич. От което той е безкрайно облекчен“, цитира „Данас“.

„Всеки знае, че Вучич взема решенията, а не правителството или парламента. Решение за налагане на санкции срещу Русия е взето“, казва Йешич. „Доколкото разбрах, Лавров се е самопоканил в Белград. Отново имаме наратив, който е отвратителен и продължава от времето на Милошевич – антиевропейски и антинатовски. За Вучич е абсолютно политически удобно Лавров да не се явява в Белград“.

Сръбският президент Александър Вучич изрази недоволство от пречките пред посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград.

И подчерта, че ще продължи да води независима политика, съобщиха от администрацията на сръбския лидер.

Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко информира президента Александър Вучич, че посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, насрочено за 6-7 юни, е отложено. И донесе на държавния глава потвърдителни документи.

„Президентът Вучич изрази недоволство от обстоятелствата, които попречиха на пристигането на руския дипломатически ръководител Лавров. Той заяви, че въпреки всичко Сърбия ще отстоява своята независимост и автономност при вземането на политически решения. Ще продължи европейския си път, като същевременно поддържа традиционни приятелски и партньорски отношения със страните от всички континенти. И ще продължи да спазва военен неутралитет“, съобщи сръбската президентска администрация след срещата.

Страните очакват скоро да се състои среща между сръбския външен министър Никола Селакович и руския външен министър.

Президентът Вучич каза, че се надява, че времето на мир и сътрудничество ще се върне скоро и че диалогът и разговорът ще станат единственото средство за комуникация в съвременния свят.

Вучич и посланик Боцан-Харченко обсъдиха множество теми от двустранните отношения между Сърбия и Русия, като отбелязаха необходимостта от по-подробни разговори на всички нива.

Президентът каза, че по-късно през деня ще обясни на сръбската общественост подробностите, свързани с посещението на министър Лавров.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви в неделя, че сръбският президент Александър Вучич лично ще се заеме с логистиката на посещението на руския външен министър, насрочено за 6-7 юни. Тя посочи, че позицията на официален Белград се усложнява допълнително от факта, че на 10 юни се очаква посещение на германския канцлер Олаф Шолц, а моментът във външната политика е такъв, че „никой не иска да говори с никого, още по-малко да слуша“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви