Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

След официалната нота на украинския посланик Виталий Москаленко до МвнР, в която се иска отговор от българското правителство, дали ще достави оръжие за Украйна, избухна нов политически скандал. Първи реагираха от ПП „Възраждане“ и този път с пълно основание.

Негово превъзходителство Г-н Москаленко в дискусия с журналист в сутрешния блок на БНТ, оповести държавна тайна, която би трябвало да е високо класифицирана информация.

Незабавно с редакцията на BurgasNews се свърза лидерът на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, който изрази своето възмущение и помоли да информираме нашата аудитория за случващото се.

Г-н Костадинов, какъв е този път поводът за поредния политически скандал?

Този път поводът е много сериозен и аз ще Ви моля, да уведомите Вашите аудитории какво се случва в България, под носа на управляващите, които мълчат, позволявайки безпрецедентно вмешателство във вътрешните работи на страната ни от чужд представител на друга държава. Със своето искане да бъде дадено българско оръжие за Украйна, посланикът на тази държава за пореден път осъществи безпрецедентна намеса във вътрешните работи на страната ни.

Нали правителството взе решение и официално го оповести, че няма да изпращаме такова? Това не е ли достатъчно ясен отговор?

Именно. Със своето искане той на практика изразява несъгласие с решение, взето от Народното събрание на Република България. А решението е да не се предоставя оръжие на страната му. Очевидно е, че и в българското общество консенсусът е да не се предоставя военна помощ на Украйна, дори и тази, която беше планирана и предвидена от решението на българския парламент под формата на ремонт на военна техника. От друга страна, всички ние знаем, че към момента България представлява един от най-големите износители на оръжие за Украйна.

Какво е най-притеснителното в случая?

Най-притеснителното в случая е въпросът защо Украйна продължава да настоява този износ да бъде официално потвърден с решение на българския парламент? Другото притеснително нещо е, че с днешното си изявление посланикът на Украйна в България  издаде държавна тайна. Тайна, която дори той не би трябвало да знае освен, ако разузнаването на Украйна не работи в посока България и да му е предоставило данни.

Каква тайна?

Той оповести в национален ефир точния брой на въоръжението от гаубици и минохвъргачки, с което разполага българската армия. С такива данни  няма как да оперира всеки. С тази информация  би следвало да разполага единствено представител на българската държава или служител на чуждо разузнаване, който използва собствени методи, за да събира класифицирана информация за отбранителните способности на България.

Какво предлагате Вие от ‘Възраждане“ да се направи в случая?

Спешно, ама много спешно Българската прокуратура да се самосезира по този скандален акт, предприемайки крути, кардинални мерки за прекратяване поредната чужда намеса във вътрешните работи на страната ни.

 Интервю на Янчо Николов

3 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви