Депутатите
Депутатите

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници – ограничени до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран от БНР.

„Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво“, каза Ананиев.

„Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че за съжаление и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини“, обясни той.

Според него в тези случаи трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите.

Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:

„Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията какво да се случва в самата община обикновено на общи софри. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим“, коментира Ананиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви