Много хора обичат ежедневното пиене на прясно мляко, други са тотално против употребата му. Освен това спекулациите относно производството и разпространението му повдигат въпроси относно действителните му ползи за здравето.

Въпреки че винаги трябва да четем етикета, за да разберем съдържанието на продукта, е доказано, че млякото е една от най-полезните храни.

Затова нека разгледаме някои интересни факти относно прясното мляко.

Прието е, че млякото е полезно за нашето здраве. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва три порции мляко или млечни продукти на ден.

Млякото се счита за една от най-пълноценните храни. То е пълно с основни хранителни вещества, включително протеини и минерали, като фосфор, цинк и калций. То е отговорно и за здравето на костите ни.

Ползи от употребата

Според специалистите три чаши мляко се равняват на дневната препоръка за прием на калций при възрастни. Млякото съдържа калций, основният минерал, участващ във формирането и поддържането на здрави зъби.

Млякото също така може да ви помогне да заспите. Всъщност калцият стимулира релаксацията, а аминокиселината триптофан увеличава количеството на серотонин в мозъка, който е важен невротрансмитер за съня.

Често прясното мляко е предмет на спекулации. Особено, коато става дума за употребата му от възрастни. Все пак, млякото е основен източник на калций и протеини, които са от полза за развиващия се плод. Това е причината да се препоръчва често на бременните.

Не много хора знаят, но млякото всъщност е хидратираща напитка. Консумацията му след физическо натоварване също е полезна за мускулната регенерация и хидратация.

Полезни факти

Неотдавнашно проучване твърди, че пиенето на мляко може да помогне за справяне със затлъстяването и диабета и да контролира нивата на холестерола в кръвта.

Проучване на Калифорнийския университет показва, че хората, които пият мляко, е по-малко вероятно да затлъстеят, когато спазват и здравословен хранителен режим.

Проучванията показват, че нискомасленото мляко и други нискомаслени млечни продукти могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Калцият, калият и магнезият действат съвместно срещу високото кръвно налягане.

Калцият спомага и за укрепването на костите през всички фази на живота. Млякото предотвратява отслабването на костите, което настъпва с напредването на възрастта.

Наистина ли котките обичат мляко?

Мнозина вярват, че котките обичат мляко. Те обаче наистина не трябва да го пият. Според специалистите след отбиването им повечето от тях развиват непоносимост към лактоза.

Когато котките пият мляко, се активира процес на ферментация, който може да причини подуване на корема, газове и диария. Единственото изключение е, когато са малки и пият млякото на майка си.

Вредно ли е шоколадовото мляко?

Тази напитка затруднява усвояването на определени хранителни вещества от организма, въпреки че някои продукти са обогатени. Някои проучвания показват, че консумацията на продукти, богати на оксалат, компонент на шоколада, може да възпрепятства усвояването на калция. Съветът е да четете етикета!

Плюсове от консумацията на прясно мляко

Ако искате още една причина да пиете мляко, проучванията показват, че хранителните вещества в млякото, като калций, витамин D и млечни протеини, могат да помогнат за намаляване на риска от рак, по-специално на дебелото черво.

Произход

Според историческите анализи консумацията на мляко от хората е започнала преди около 11 000 години, след опитомяването на бозайниците.

Пастьоризирано или мляко в кутия?

Термичната обработка не намалява хранителната стойност на млякото. При трапастьоризация единственият загубен витамин е витамин С. Той може да претърпи намаление от 10 до 20 %.

Пастьоризираното мляко и млякото, обработено при ултрависока температура (UHT), не е необходимо да се варят. Те вече са преминали през процеси за унищожаване на вредните бактерии.

Няма научно доказателство за това схващане. Митът е възникнал в колониалните времена, за да се плашат робите да не ядат плодове. Напитката може да се консумира с всякаква комбинация от храни, включително в плодово смути или шейк.

Млякото увеличава производството на лигавица и не се препоръчва, ако сте болни.

Консумацията на мляко може да влоши симптомите на артрит, артроза, бронхит и ринит, според проучване на Университета в Кампинас, Бразилия.

Непоносимост към лактоза

Хората с непоносимост към лактоза трудно усвояват захарта, която се съдържа в млякото. Телата им не произвеждат достатъчно количество от ензима лактаза, който е отговорен за разграждането и усвояването на захарта.

За хората, страдащи от непоносимост към лактоза, има продукти с намалено съдържание на лактоза или с 0% съдържание на лактоза, които позволяват на хората да продължат да консумират млечни продукти.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви