Плаж

Войната в Украйна е оказала негативно въздействие върху туристическия сезон в България по две направления.

Това заяви министърът на туризма Христо Проданов.

„По обясними причини не можем да очакваме руски и украински туристи в България, те обикновено са около 1/10 от входящите туристи у нас. Другият негативен ефект е може би благодарение на фалшиви новини, че тук е неспокойно и че имаме проблем на Черно море, лошите географски познания на нашите европейски приятели и партньори, които си мислят, че България граничи с Украйна и че ситуацията е неспокойна. Положили сме всички усилия да убедим чуждестранните ни партньори, че сме сигурна и спокойна дестинация, и чуждите, и българските граждани ще изкарат приятна, сигурна и спокойна почивка“, добави министърът на туризма.

Проданов сподели, че не бива да се правят генерални заключения и да се осъжда вицепремиера Калина Константинова. Все пак чест ѝ правило, че положила усилия и се справила изключително добре с тази бежанска криза.

„Спомняте си по време на сирийската криза, бежанците, които влизаха от Сирия в България бяха 6000 през целия периоди тогава Бойко Борисов от сутрин до вечер от телевизорите ни се оплакваше колко е тежка ситуацията. За сравнение, през последните три месеца минаха 300 000 украинци под една или друга форма през територията на България и не чух Калина Константинова един път да излезе някъде и да се оплаче колко е тежко. Да, най-вероятно е станало така, че си е изпуснала нервите, за което тя се извини. Не смятам, че трябва да я виним, тя свърши доста работа“, добави той.

Проданов заяви, че 22 000 украински бежанци са настанени по новата програма в държавни бази на по-ниска цена (б.р. плащат се по 15 лв. на ден за бежанец).

„Идеята е в следващите три месеца да има пълна интеграция на тези хора, за да започнат вече да работят и да живеят като всички останали български граждани, защото това е спасението. Няма по-добър начин да се интегрираш в едно общество, ако техните и нашите деца учат в един клас и ние работим с тях заедно. Това е пътят“, заяви министърът на туризма.

Той добави, че в момента по данни на работодателските организации у нас има над 200 000 свободни места и за тях няма желаещи българи.

„В същото време украинските граждани, които в момента са в България има много специалисти, има възможност тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да започнат да работят. Съответно да освободят в рамките на месец-два държавните бази, в които са настанени, за да може и работниците и служителите да отидат на почивка“, каза още Проданов.

btv.bg

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви