Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че зависи от Украйна дали ще отстъпи част от своята територия, за да постигне мир и да сложи край на руската инвазия.

Това заяви той като отговор на зададен му от медиите въпрос в петък, съобщи CNN.

Байдън отговори, че „няма да им казвам какво трябва и какво не трябва да правят.“

„От самото начало казвах — и не всички са съгласни с мен — нищо за Украйна без Украйна. Това е тяхна територия. Няма да им казвам какво трябва и какво не трябва да правят“, каза Байдън в Рехобот, щата Делауеър.

Байдън добави, че изглежда в някакъв момент ще трябва да има „уреждане“ между двете страни, като добави, че „до какво ще доведе това, аз не знам“.

Байдън каза, че междувременно Съединените щати ще продължат да помагат на украинците, за да могат да се защитават.

Украйна настоява, че териториалната ѝ цялост не може да бъде обсъждана.

Припомняме, че според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.

Думите на лорд Данат звучат в съответствие с последните публикации в западните медии и изявленията на редица европейски и американски политици, призоваващи Киев да се примири със загубата на част от територията, за да сключи мир с Русия.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви