Психологически факти, които не знаете
Психологически факти, които не знаете

Често ли ти се случва да задържиш вратата отворена за друг човек? А какво мислиш за паркирането на колата в близост до друга кола на полупразен паркинг? Това са неща, които правим подсъзнателно, но те имат своето научно обяснение с някои интересни психологически факти.

Ще ти разкажем някои любопитни психологически факти, разкриващи защо правим някои неща в ежедневието си, понякога дори без да съзнаваме

9. Когато шофираме в непозната местност, обикновено намаляваме или спираме звука на радиото
Представи си как шофираш за важна среща и трябва да минеш през непознат район. Има голяма вероятност да спреш да говориш с другите пътници в колата, ако има такива, да намалиш звука на радиото или дори напълно да го изключиш и да се съсредоточиш изцяло върху пътя, за да не се загубиш.

Професор от катедрата по психология и изучаване на мозъка в университета „Джонс Хопкинс“, д-р Стивън Янтис, доказва, че в моменти, когато фокусираме вниманието си в слушане, сме по-малко възприемчиви към визуалната информация, която мозъка получава. Това е причината, поради която много често се налага да изключваме фоновия шум, когато трябва да се съсредоточим, например да не изпуснем завоя, докато шофираме.

8. Жестикулираме, докато говорим
Ако ръцете ни не са заети с нещо по време на разговор, обикновено започваме активно да жестикулираме. И това е съвсем нормално.

Професор Андрю Бас от университета „Корнел“ установява по време на своите изследвания, че инстинктът да жестикулираме по време на разговор е част от нашата еволюция.

Учените проследяват развитието на невронните мрежи в мозъка, отговорни за това да жестикулираме, докато говорим.

Те откриват, че социалните сигнали, които използват птиците и бозайниците (в това число и хората), водят началото си още от задния мозък на рибите. Ето защо връзката между речта и жестовете има еволюционен произход.

7. Предпочитаме да паркираме колата си близо до друга кола, дори и на полупразен паркинг
Това поведение се обяснява с факта, че хората са социални същества. Свикнали сме да следваме останалите и затова при нормална ситуация автоматично паркираме колата си близо до единствения друг автомобил на паркинга.

Роб Хендерсън, научен сътрудник в Йейлския университет, анализира различни изследвания по тази тема и очертава няколко причини, поради които хората предпочитат да следват тълпата.

Една от тях е, защото броят на продуктите и услугите, които ни се предлагат, не спира да расте. Нямаме достатъчно време да тестваме всички и затова предпочитаме да използваме неща, които вече са тествани и одобрени от мнозинството. Това е и причината в рекламите много често да чуваме твърдението, че този продукт се препоръчва от 9 от 10 експерти. Ето един начин, по който се опитват да ни подтикват да следваме тълпата.

6. Мъжете не използват два съседни писоара
Обществените тоалетни не са много приятно место, дори ако са идеално чисти. Работата е там, че личното пространство и конфиденциалността са важни за всеки от нас. Ома обаче и изключения от това правило – като безсрамните и нетактични хора.

Все пак обаче мнозинството от нас не биха се чувствали комфортно да използват тоалетна пред блуждаещия поглед на чужди очи.

Това е причината мъжете да предпочитат да използват писоари, разположени на известно разстояние един от друг.

5. Не взимаме последното парче от пицата или последната дъвка от опаковката
Този факт всъщност е доста странен, защото противоречи на доста изследвания, изучаващи дефицита. Те сочат, че колкото по-дефицитен е даден продукт, толкова повече искаме да го имаме. Ето защо в рекламите често чуваме, че “количеството на продукта е ограничено”.

Въпреки това учените Даниел А. Ефрон и Дейл Т. Милър от Станфордския университет установяват по време на своите изследвания, че хората в голяма компания не вземат последното парче пица, последната поничка или последната дъвка от опаковката, тъй като не чувстват, че имат това право. Специалистите наричат това явление дифузия на правото.

4. Мъжете предпочитат да не питат за посоката
Според проучване, проведено от компанията TrekAce, едва 6% от мъжете казват, че биха попитали за посоката непознат, ако се изгубят. В същото проучване е установено, че в рамките на 50 години мъжете изминават средно 900 километра, защото не са попитали за правилната посока.

Д-р Марк Гълтрсън се опитва да обясни причините за това. Според него мъжете по-рядко се обръщат за помощ, когато разберат, че са се изгубили, защото не искат да се чувстват некомпетентни, уязвими и дори унизени.

3. Задържаме вратата отворена за други хора
Още от детството сме учени, че е добре да задържим вратата отворена, когато видим, че идва друг човек, защото така е правилно и учтиво. Има ли обаче нещо друго освен желанието да проявим възпитание, което ни подтиква да задържим вратата отворена.

И дали причините не са етични, а чисто психологически.

Учените смятат, че отговорът на този въпрос е да. В статия, написана от Джоузеф Сантамария и Дейвид Розенбаум, се казва, че задържаме вратата отворена за други хора, за да минимизираме общите усилия. Това означава, че на човека, за когото задържаш вратата, не се налага да хаби излишна енергия, което е основен закон в природата. Съответно очакваме да получим същия жест, когато някой друг задържи вратата за нас и така ни спести това усилие.

Всъщност това олицетворява и “златното правило на морала” – отнасяй се с хората така, както очакваш да се отнасят те с теб.

2. Обикновено не купуваме нито най-скъпите, нито най-евтините неща
По принцип се опитваме да харчим парите си рационално. Ето защо се стараем да избираме продукти с цена и качество, които са в добро съотношение. Това е причината повечето от нас да предпочитат да купуват нито най-скъпите, нито най-евтините стоки. В първия случай според клиентското мнение, е възможно цената да бъде излишно завишена, докато във втория – качеството на продукта може да бъде компрометирано.

Въпреки че намираме това поведение за разумно, струва си да се отбележи, че и маркетолозите знаят за него. Понякога, за да се продават сходни продукти, умишлено се поставят един до друг най-скъпия и по-евтиния. В повечето случаи купувачите нямат колебания и в крайна сметка купуват по-евтиния продукт.

1. Поставяме краката си така, че да сочат към човека, който ни интересува
При разговор от значение е не само положението на самото тяло, но и това на краката.

Ако краката на твоя събеседник не сочат към теб, а само торсът е ориентиран в посоката, в която се намираш, това означава, че човекът отсреща не се интересува от разговора.

Д-р Джо Наваро, в книгата си “Какво казва тялото”, обяснява, че всичко идва от нашата природа. Мозъкът ни се грижи за това краката да могат да реагират веднага, щом почувстваме някаква заплаха. Това е инстинкт за оцеляване. Държим краката си кръстосани, когато се чувстваме комфортно, например, когато сме сами в асансьора, но ако влезе непознат човек, бързо ще сменим позата с такава, която ще ни позволи лесно да избягаме при опасност.

Ето защо, когато човек се чувства отегчен или не се интересува от разговора, краката му могат да гледат към изхода или към друг човек, различен от събеседника.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви