Признаването на исканията на РСМ ни лишава от история
Признаването на исканията на РСМ ни лишава от история

Признаването на правата на българите в Република Северна Македония е част от пътя, който тя трябва да извърви, за да може да влезе в Европейския съюз. Това заявиха представителите на Национален кръг „За Македония“ – проф. Николай Овчаров, доц. Спас Ташев, проф. Ана Кочева, на пресконференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция.

В периода 6-8 юни те ще посетят Европейския парламент в Страсбург, за да запознаят евродепутатите с българската позиция по темата. Проф. Овчаров, доц. Ташев, проф. Кочева, и проф. Пламен Павлов ще представят там меморандум на Националния кръг „За Македония“. В него участват над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти.

В документа се отбелязва, че признаването от българите на неправомерните искания на РСМ, ще лиши нашите деца от историята на техния народ. Тя е записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. В меморандума се посочва, че РСМ е изградила миналото си „чрез кражба и фалшифициране на историята“.

По официални статистически данни на Османската империя от 1912 г. за Битолския вилает, както и според безпристрастната френска и австро-унгарска статистика, навсякъде на територията на днешната Република Северна Македония има компактно население от българи. В итало-албанската статистика от 1941 г. също се посочва, че в населението на Тетово, Дебър, Струга, Кичево има 72 хиляди българи, посочиха представителите на Национален кръг „За Македония“.

Според преброяването на населението от 2021 г. в РСМ, което е изпълнено с драстични нарушения, българите в югозападната ни съседка са едва 3504, припомни доц. Спас Ташев. Двадесет хиляди българи са били скрити в категорията „граждани на България“.

Проведени са 36 информативни разговора от службите за сигурност на РСМ с граждани, които са привиквани и притискани да не се декларират като българи, тъй като българите били врагове на македонския народ, посочи още Ташев, цитиран от БТА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви