Петков: Русия да напусне Украйна
Петков: Русия да напусне Украйна

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в рамките на участието си в международния форум „ГЛОБСЕК“ в Братислава, цитиран от правителствения пресцентър.

„Единственият начин да бъде постигнат мир, е да бъде изтласкана руската армия от Украйна. Иначе ще остане замразен конфликт, тоест – нестабилност и още жертви. Няма да е правилно да си мислим, че украинците биха приели подобно нещо“. Петков беше категоричен, че няма място за компромис по въпроса.

По думите му украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна.

Премиерът даде пример с категоричната реакция на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“.

Петков изтъкна, че страната ни не е позволила да й бъдат извивани ръцете

и е защитила националния си интерес, като същевременно е демонстрирала лидерство в Европа по тази ключова енергийна тема.

Министър-председателят добави, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България страната ни е взела решение както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Киев. Петков отбеляза, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

„Един от коалиционните ми партньори – мисля, че от страх, а не по идеологически причини, заяви, че не трябва пращаме оръжие на Украйна, а да оказваме хуманитарна помощ и да са грижим за бежанците, защото сме твърде близо до конфликта. Но както се казва – когато има воля, се намира начин“, заяви той.

Премиерът Петков обърна специално внимание на необходимостта да се погледне по-стратегически на темата за инфраструктурата и свързаността в Европа, така че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според него това ще даде възможност да има по-голям ефект и от инвестициите в отбрана и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг.

В лидерския панел премиерът Кирил Петков участва заедно със словашкия премиер Едуард Хегер и с премиера на Латвия Кришянис Каринш.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви