Канада плаща на индианците за заграбени земи
Канада плаща на индианците за заграбени земи

Канада ще предостави 1,3 милиарда долара (960 милиона евро) на индианска общност в западната част на страната. Това ще е обезщетение за кражбата на част от земите им в началото на 20 в. Обезщетението е едно от най-големите обезщетения, договаряни някога, предаде АФП.

„Днес сме се събрали, за да поправим несправедливост от миналото“. Това заяви вчера канадският премиер Джъстин Трюдо на церемония в западната провинция Албърта. Цереремонията се състоя в земите на сиксика – един от 600-те индиански народа в Канада.

През 1910 г., въпреки подписания 30 години по-рано договор, канадското правителство вече е заграбило почти половината от техните земи, за да ги продаде на заселници.

Според Трюдо, Канада е действала „по недостоен начин“,

извършвайки тази експроприация, лишавайки общността от нейните плодородни и богати на минерали земи.

Макар че това споразумение не компенсира миналото, се надяваме, че то ще доведе до по-добро и по-светло бъдеще за това поколение и за идващите след него, каза Марк Милър -министър по въпросите на отношенията с коренното население.

Начинът ни на живот се промени. Никога няма да бъде същият, нищо не може да замени онова, което е било, обясни Урей Кроуфут, вожд на народа сиксика, който беше с традиционна корона от пера. Той добави, че общността вече желае „да продължи напред“.

Вождът каза, че в момента има възраждане на културата и традициите на сиксика, а и на езика „блекфут“, който днес продължава се използва в надписите на пътни знаци, например. Ние сме жилав народ. Не просто оцеляваме, а се движим към период на благоденствие, каза още вождът на сиксика.

Сегашното споразумение удовлетворява искане на сиксика от 60-те години на миналия век. През ноември 2021 г. преговорите между двете страни достигнаха до споразумение, което през декември беше утвърдено с гласуване на общността.
Въпреки че отношенията между Отава и коренното население са вписани в закон от 1876 г., не всички претенции към земи са удовлетворени, отбелязва АФП.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви