Миенето на кола в жегата си има чалъми
Миенето на кола в жегата си има чалъми

В началото на лятото и предвид цените по родните автомивки, за мнозина изкушението да измият колата сами е голямо. Желанието за спестяване на пари е похвално, но има някои нюанси при миенето, които трябва да знаете. Обърнете внимание на тези съвети на професионални бояджии и специалисти.

Контрастен душ
Как да миете кола в горещо време.

Основната опасност при миенето на автомобил в жегата на открито е повреда на боята.

Ако силно нагрята кола се залее с кофа ледено студена вода, например, последствията върху лака може да са големи. Рискувате да видите фина решетка от микропукнатини по цялата дълбочина на лака.

Но дори и да не забележите нищо с невъоръжено око, върху повърхността на лака или боята могат да се образуват микропукнатини, които с течение на времето на критични места ще започнат да пропускат влага, което след това ще провокира корозия.

На слънце
Измиването на нагрята от слънцето кола е по-трудно от измиването на кола, стояла на сянка, например. И пяната, и водата върху колата ще изсъхнат по-бързо, отколкото ще извършите всички необходими операции. А триенето на полусуха повърхност с кърпа силно нежелателно. Такава повърхност ще трябва да се намокри отново.

Пастиране
Ако след измиване се планира нанасяне на твърд восък, друг защитен агент или паста, също не е желателно да се прилага върху горещ автомобил. Това ще бъде по-трудоемко или дори невъзможно, тъй като пастата например ще съхне по-бързо, отколкото го търкате.

Мийте рано сутрин или привечер
Ако няма място да паркирате колата на сянка, опитайте се да надхитрите слънцето – измийте колата, когато светлината не е активна – рано сутрин или привечер, когато слънцето клони към хоризонта и ламарините на колата вече са охладени.

Автомивката не е панацея
Не винаги професионалната автомивка ще избегне горните заплахи. В крайна сметка и така наречените професионалисти често започват работа веднага, като не се интересуват колко нагрети са ламарините на колата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви