Експерт: Договорите със САЩ - тайна
Експерт: Договорите със САЩ - тайна

„Намалението е условно спрямо цената за май; спрямо април няма намаление, а увеличение. Ако не беше спирал договорът с „Газпром“, можем да си направим проста сметка, че цената трябва да е значително по-ниска от цената за април, а тази цена не е по-ниска. Тоест цената е с 20-30% по-скъпа, отколкото ако имаше руски газ“. Така енергийният експерт Явор Куюмджиев коментира предложението на „Булгаргаз“ газът да поевтинее с 13% . Очаква се и окончателното решение на КЕВР.

Неговото заключение е, че цената, по-която „Булгаргаз“ ще купува газа за юни, е по-висока от тази за предишните месеци.

„Чухме, че цената ще бъде с 3-4 пъти по-евтина отколкото на руския газ. Това очевидно не е вярно“, заяви енергийният експерт и сметна:

„Днешната цена на Henry Hub e 320 тона за 1000 куб. м. Цената за газификация (втечняване на природния газ) варира от 160 до 300 долара. Оттам имаме цена за регазификация, цена за използване на терминал и за транспорт. Всичко това струва пари, като го съберем – ще дадем около 800 долара само за да стигне газът до Гърция, което е по-високо от цената на „Газпром“.

Според него е правилно договорите със САЩ да са търговска тайна.

Остава открит въпросът: от кого да бъдат тайна? От народа на България, който всъщност ще плати цената? И тъй като народът на една страна е основна част на държавата, излиза, че те ще са тайна и от самата сключваща ги държава. Това твърдение наистина или е нонсенс или експертна наглост.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви