Канада затяга контрола върху оръжията
Канада затяга контрола върху оръжията

След масовите стрелби в САЩ правителството на премиера Джъстин Трюдо въведе законови норми. Те силно ще ограничат вноса, купуването или продажбата на огнестрелни оръжия в  Канада, съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът също ще позволи отнемане на разрешителните за оръжие на хора, участващи в актове на домашно насилие или тормоз.

Правителството също така планира да се бори с контрабандата и трафика на оръжие чрез увеличаване на наказателните санкции. Както и с предоставяне на повече инструменти за разследване на престъпления с огнестрелни оръжия и засилване на мерките по границите.

Законопроектът ще създаде нов закон, който позволява на съдилищата да изискват хората, считани за опасност за самите себе си или за другите, да предадат огнестрелните си оръжия на полицията.

Властите също така ще изискват пълнителите за пушки да бъдат променени за постоянно, така че никога да не могат да съдържат повече от пет патрона, и ще забранят продажбата и прехвърлянето на пълнители с голям капацитет.

Трюдо отдавна планира да приеме по-строги закони за оръжията в Канада. Но въвеждането на новия потенциален закон идва след масови стрелби този месец в Ювалди, Тексас и Бъфало, Ню Йорк.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви